Exista o legatura ntre genele care determina atractia pentru unele gusturi si un anumit model de evolutie psihologica a copilului.
Evolutiile neurobiologiei si neurochimiei au permis o dezvoltare rapida a tehnicilor de investigatie din psihologie. Cercetatorii scotieni au descoperit ca poate exista o corelatie directa intre preferintele alimentare ale copiilor si modelul de evolutie caracteriala al acestuia.
Spre exemplu, genele care creeaza o senzatie placuta la simtirea gustului foarte dulce sunt intotdeauna transmise ereditar, odata cu genele implicate n dezvoltarea unor retele de neuroni care fabrica hormoni serotoninici, ce determina o mai rapida dezvoltare a reactiilor emotionale, deci si o inteligenta intuitiva superioara.
Gustul foarte dulce
Atractia pentru dulce determina o buna dezvoltare a compartimentului afectiv emotional. Copilul atras de dulce intens este labil, emotiv, uneori agitat si n permanenta stare de alerta. Evolueaza catre o personalitate usor instabila, influentabila, care va lua deciziile mai mult intuitiv dect rational. Linia generala este nsa una buna: un caracter complex, bogat, flexibil, adaptabil rapid si de cele mai multe ori moral. Problemele cele mai mari vor aparea la trecerea catre adolescenta, in cazul baietilor, si in plina varsta a adolescentei, la fete. Aceste probleme vor fi, cum e de asteptat, de ordin sentimental, pasional si devin periculoase in cazul esecurilor in dragoste. Parintii trebuie sa stie foarte bine cum sa se poarte la aceasta varsta cu adolescentul, iar apropierea prieteneasca este secretul reusitei.
Gustul amarui
Atunci cand copilul prefera gustul dulce-amarui este vorba de o evolutie catre o personalitate puternica, stabila, bine conturata, nisa rigida. De obicei, acest copil va fi predominant rational, de multe ori foarte calculat si chiar egoist sau zgrcit. Evolutia pozitiva este nsa dominanta, n sensul absorbtiei mai usoare a principiilor dreptatii, respectului si recunostintei. S-a dovedit ca majoritatea au cicluri intelectuale destul de exacte ale posibilitatii de munca intelectuala. Astfel, la baieti, o data la 6 ani apar perioade de 1-2 ani in care randamentul intelectual scade drastic. Urmeaza apoi ciclul pozitiv, in care randamentul creste pna la al treilea sau al patrulea an, dupa care scade treptat 2-3 ani, prabusindu-se apoi brusc. La fete, ciclul este de 10 ani pozitivi, urmati de 3 ani rai si iarasi 10 ani buni etc. Parintii trebuie sa fie foarte atenti la regimul de munca intelectuala al copiilor, mai ales in timpul varstelor critice de trecere catre pubertate sau adolescenta. Foarte important: numai preferinta pentru ciocolata amaruie intra la aceasta categorie, cea pentru alte ciocolate, mai ales cele aromate, intra la categoria prefeintelor pentru gustul foarte dulce.
Gustul acrisor
Acest copil prefera fructele in locul altor dulciuri sau prajituri. Testarea este usoara, avand in vedere ca adora orice mncare cu otet si ii plac, de asemenea, muraturile. Micutii din aceasta categorie evolueaza de obicei catre un caracter echilibrat, relativ stabil. Sunt putin influentabili, nu cred pana nu vad sau li se demonstreaza, fiind nativ negativisti si, cel mai adesea, nencrezatori. Desi au o inteligenta vie, activa, pot gresi atunci cand iau decizii grabite. Secretul este sa fie lasati sa judece incet si profund oricare lucru si niciodata sa nu fie grabiti sau obligati sa gndeasca foarte repede. In lipsa unei bune educatii, copilul poate refuza orice sfat al parintilor sau adultilor. Din acest motiv este de preferat ca parintii sa aiba o atitudine cat mai apropiata fata de ei si sa le explice foarte exact de ce nu au voie sa faca anumite lucruri.
Gustul sarat
Se va lua in calcul numai atractia pentru gustul foarte sarat al branzeturilor din mai multe categorii, de preferat de calitate foarte buna. De asemenea, copilul si pune singur foarte multa sare, mai ales in salate si mncaruri cu sosuri dulci. Copiii care prefera gustul sarat, indiferent daca manifesta si alte preferinte, au o evolutie a personalitatii foarte rapida. Peste 70% se maturizeaza precoce psihologic si biologic, pot ajunge mai rapid la vrsta pubertatii. Evolutia generala este catre un caracter foarte nchis, foarte rigid, dar moral, in 60% din cazuri. Paradoxal, in unele cazuri apare o evolutie exact catre polul opus, adica directionat catre un caracter foarte deschis, comunicativ, dar deseori cu un risc ridicat de amoralitate si imoralitate. Majoritatea au nisa o inteligenta rece, o viteza de gndire peste medie, dar o foarte slaba componenta intuitiva. n cazul baietilor, problemele cele mai mari apar dupa un an de la debutul adolescentei si sunt in general legate de obsesii pe teme sexuale. La fete apar mai ales probleme ale depresiei cauzate n 40% din cazuri de crize de personalitate, gelozie sau dezamagiri sexuale.
Parintilor li se recomanda sa poarte discutii cat mai deschise despre dragoste si mai ales intimitate cu copilul, inainte de semnele evidente ale pubertatii. Important de retinut:
1.Aspectele caracteriale descrise sunt valabile numai daca micutul are o atractie foarte evidenta pentru gusturile descrise. n cazul n care nu exista nicio preferinta aparte pentru un gust, este vorba de un viitor caracter foarte echilibrat, o scazuta reactivitate la mediu si o adaptabilitate sociala mai scazuta.
2. Daca prefera doua-trei gusturi foarte intense, se va lua in calcul numai gustul amar, in cazul in care apare printre cele preferate. Altfel, se va lua n calcul numai preferinta pentru gustul dulce. Daca prefera numai doua gusturi, sarat si acritor, se ia in calcul numai gustul sarat.
3. Semnificatia psihologica descrisa pentru cele patru gusturi este valabila doar pentru copii cu varste de pna la 12 ani.
4. Toate aspectele descrise pot fi modificate prin educatie, mai ales de catre parinti.