Tensiunea cronica a fibrelor muchilor utilizate in muschii scheletici

Disfunctia fusului muscular mentinut simpatic: O ipoteza pentru etiologia durerilor de cap tensionale cronice si a migrenelor.

Aceasta disfunctie este o tensiune cronica a fibrelor intrafuzale ale muschilor utilizate in muschii scheletici care sunt inervati de sistemul nervos simpatic (SNS). Tensiunea musculara cronica genereaza oboseala care implanteaza episoade dureroase acute si simptomatologie referita.

In cadrul fiecarui muschi scheletic care se opune gravitatiei (efect postural), exista fibre intrafuzale specializate pentru fiecare utilizare musculara, cu celule specializate care primesc inervatie directa de la SNS. Acest sistem nervos este responsabil pentru „reactia de zbor”.

Somnul normal consta din mai multe cicluri pe noapte. In diferite stadii, unii muschi (in special temporalul) se contracta la diferite grade de intensitate si frecventa, diferite pentru fiecare individ. Muschiul temporal este considerat cel mai puternic din corp si este situat pe fiecare parte a craniului, extinzandu-se din zona retroorbitala pana in zona retroauriculara si introducandu-se cu un tendon in mandibula. Cand acest muschi se contracta, ridica si inchide maxilarul pana cand dintii intra in contact. Acesti muschi sunt proiectati sa stoarce si sa descompuna eficient ceea ce este ingerat, in special cu caninii si molarii. Desi oamenii isi strang ocazional falcile in timpul somnului, o contractie intensa este considerata un eveniment parafunctional sau o activitate fara un scop anume care poate fi daunatoare si este considerata disfunctionala. Pacientul tipic cu disfunctie a fusului muscular se trezeste de obicei cu un anumit grad de durere de cap si gat. Este mai nemaiauzit ca pacientul care sufera de dureri de cap normale sa se trezeasca fara durere decat cu disconfort, desi rareori il raporteaza. In mod normal, acesti pacienti isi strang falcile in timpul somnului, in medie, de paisprezece ori mai intens decat cei fara dureri de cap. In timp ce la o persoana normala acest grad de tensiune poate provoca dureri de cap, la pacientii cu disfunctie cronica a fusului muscular cu grade usoare pana la moderate de tensiune musculara si disconfort, acest lucru poate fi normal. 

Cand muschiul temporal se contracta cu intensitate extrema in timpul noptii, persoana poate fi trezita din somn cu o durere de cap mai severa decat de obicei sau sa sufere de mai multe dureri de cap si disconfort decat sufera in mod normal. In masura in care frecventa si intensitatea contractiei musculare creste, la fel creste si intensitatea si frecventa simptomelor si prezentarea durerilor de cap tensionale cronice. Pe masura ce muschii temporali devin obositi cronic, fibrele intrafusale ale fusurilor devin mai sensibile la spasmul intrafusal. Deoarece fusurile musculare sunt inervate de SNS, conditii care pot perturba acest sistem deja sensibilizat in muschi, cum ar fi stresul, anumite alimente, modificari ale presiunii barometrice, lumina puternica, modificari hormonale etc., Ele creeaza mai multa tensiune in fusurile musculare. Pacientii presupun apoi ca stresul emotional produce dureri de cap mai intense.

Pacientul care sufera de migrene dupa ce a fost expus la un „Trigger” sau initiator poate simti cresterea tensiunii musculare pericraniene din cauza inervatiei simpatice a muschilor utilizari generand tensiune crescuta. Rezultatul poate fi un spasm al fibrelor intrafusale ale fusului muscular. Spre deosebire de alte spasme ale muschilor scheletici, spasmul fusului muscular intrafusal poate fi de lunga durata si hipersensibil chiar si la mult timp dupa episodul parafunctional acut. Acum este bine cunoscut faptul ca punctele de declansare musculare sunt fibre intrafuzale disfunctionale.

Pe langa prezentarea simptomatica, spasmul acestei zone musculare poate fi insotit de diferite simptome simpatice, cum ar fi greata fotofoba (migrena frecventa). Prezentarea clinica este apoi o cefalee migrenoasa refractara care poate avea originea in zona musculara pericraniana si cervicala.