Poti sa te intalnesti cu un coleg de munca?

Ai sentimente pentru tipul care sta langa imprimanta? Nu esti singura. Potrivit unui sondaj, 56 la suta dintre profesionistii in afaceri spun ca au avut o relatie romantica cu un coleg, indiferent daca este o relatie trecatoare la o petrecerea de la birou, intr-o vacanta sau un parteneriat pe termen lung, care a dus in cele din urma la casatorie.

In timp ce o poveste de dragoste la birou ar putea suna ca o reteta pentru dezastru (si, in unele cazuri, impotriva politicii corporative), exista modalitati de a va asigura ca situatia nu se termina cu durere sau incetare a angajarii.

1. Nu te intalni cu seful tau.  La fel, evita sa incepi o relatie cu cineva care lucreaza pentru tine. Exista sanse mari ca persoana aflata in pozitia de putere sa inceapa sa acorde un tratament preferential partenerului sau (chiar daca este subconstient), iar alti angajati pot deveni resentimente.

2. Nu te intalni cu cineva crezand ca te va ajuta sa mergi inainte in munca.  Nu ar trebui sa te implici romantic cu cineva care crede ca iti va imbunatati pozitia intr-o anumita companie. Ar trebui sa te bazezi pe succesele tale si pe retelele tale pentru a te ajuta sa mergi mai departe.

3. Aflati care este politica privind intalnirile intre birouri.  Majoritatea companiilor mijlocii si mari au linii directoare legale pentru dragostea dintre colegi. Inainte de a te implica serios cu cineva, consulta departamentul de resurse umane si asigura-te ca nu incalci nicio regula. In cazul in care compania nu le permite colegilor sa se intalneasca, ati putea fi concediat daca acestia afla.

4. Nu va angajati in PDA in fata colegilor.  Pe langa faptul ca este complet neprofesional, ii poate face pe colegii tai sa se simta inconfortabil. Asteptati pana dupa munca, cand voi doi puteti ajunge la apartamentul fiecarei persoane sau la o cina intima.

5. Aveti incredere in colegi in mod selectiv.  Daca intalnirile la locul de munca sunt permise, nu este nevoie sa trimiteti o nota la nivelul biroului cu o fotografie a voastra doi incuiata. In mod realist, nu ar trebui sa spui nimanui decat daca amandoi sunteti confortabil cu oamenii care stiu.

6. Acordati o atentie sporita la comunicarea intre birouri.  Ar fi dincolo de umilitor (si neprofesionist) ca un coleg cu care nu te intalnesti sa primeasca un mesaj pe care scrie „Multumesc pentru noaptea trecuta ;)!” Cel mai bine este sa va pastrati conturile personale pentru orice, ahem, mesajele personale pe care le trimiteti persoanei cu care va intalniti.

7. Vorbeste cu partenerul tau despre ce se va intampla daca relatia se termina.  Aveti o discutie sincera despre modul in care voi doi va veti actiona unul fata de celalalt daca decideti sa renuntati, astfel incat stangacia si emotiile sa nu interfereze cu capacitatea voastra de a face treaba.

8. Discutati despre subiecte in afara de munca.  Da, aveti asta in comun unul cu celalalt, dar daca chiar doriti sa va cunoasteti colegul de serviciu, vedeti daca va puteti conecta pe alte subiecte.

9. Nu presupune ca stiti deja totul unul despre celalalt.  Cand inregistrezi ore lungi la birou in fiecare zi, probabil ca poti recita ce fel de mustar ia colegul tau la un sandvis si exact cum raspunde el sau ea la telefon. Dar, odata ce te intalnesti romantic, s-ar putea sa descoperi ca persoana este de fapt un fobic de angajament sau un monogam in serie sau nu este atat de amuzanta pana la urma.

10. Evita sa faci din aceste relatii un obicei.  Un lucru este daca se intampla sa te indragostesti de persoana cu care iei pranzul in fiecare zi. Dar daca iti dai seama ca este a patra oara cand te implici romantic cu un coleg de serviciu, nu numai ca ar trebui sa-ti extinzi grupul de intalniri, dar sa te gandesti bine cum ti-ar putea afecta acest lucru calea in cariera.