Care sunt daunatorii piersicului

Pentru a va bucura de prospetimea si gustul natural al fructelor culese chiar de catre dumneavoastra din propria gradina este important ca pomii fructiferi pe care aceasta ii gazduieste sa fie foarte bine intretinuti. Piersicul este unul dintre cei mai intalniti pomi fructiferi din gradinile romanilor si nu este de mirare avand in vedere faptul ca fructele sale sunt delicioase si pline de vitamine, fiind cunoscute inca din vremurile indepartate pentru aroma si parfumul lor, fapt pentru au fost fructele cele mai iubite de catre regii chinezi pentru ca da, piersicul este originar din China. Revenind la subiectul principal al acestui articol, desi piersicul nu este un pom fructifer pretentios si greu de intretinut, gradinarii se pot confrunta cu probleme grave pe care daunatorii piersicului le pot cauza. De aceea, in randurile care vor urma, va vom prezenta care sunt daunatorii piersicului si cum puteti proteja pomii de acestia.

In mare parte, despre piersic va putem spune ca se dezvolta rapid, ajungand chiar si pana la 8m inaltime. Exista mai multe soiuri, insa toate ofera fructe la fel de gustoase si aromate care pot fi consumate ca atare sau pot fi transformate in cele mai delicioase gemuri si dulceturi.

Piersicul trebuie sa fie plantat intr-un sol foarte bine drenat si bogat in substante nutritive si, de asemenea, este important ca acest pom fructifer sa fie plantat intr-o zona calduroasa deoarece piersicul are nevoie de multa lumina si caldura. Spre deosebire de alti pomi fructiferi, este sensibil la temperaturile foarte scazute, de aceea necesita o ingrijire mai atenta pe timp de iarna. Insa, cand vine vorba de apa, piersicul rezista si la conditii de seceta, dar si la cantitati mari de apa.

Monilinia laxa este ciuperca ce ataca aproape toti pomii fructiferi din livada sau gradina, aceasta provocand monilioza, o boala destul de dificila ce trebuie tratata rapid si corect pentru a evita distrugerea intregii plante. Monilioza afecteaza atat frunzele, cat si crengile si lastarii piersicului. Ardeti frunzele si toate elementele afectate inca din timpul primaverii si dupa aceasta activitate se aplica tratamentele cu fungicidele adecvate. De asemenea, este indicat ca piersicul sa fie stropit si toamna si iarna pentru a indeparta riscul ca aceasta ciuperca sa afecteze pomul fructifer.

Molia vargata sau Anarsia lineatella, conform denumirii sale stiintifice, este unul dintre cei mai mari daunatori ai piersicului, aceasta atacand livezi intregi datorita raspandirii sale rapide. Larvele moliei vargate ataca lastarii tinerii si mugurii piersicului, iar insectele in sine ataca fructele care nu se vor mai dezvolta, recolta fiind pe deplin compromisa. Este indicat ca tratamentul cu insecticidele potrivite sa fie aplicat din timp, adica in momentul inmuguririi, urmand ca tratamentul sa fie aplicat din nou atunci cand primele larve isi vor face aparitia.

Paduchele verde este un daunator consacrat al piersicului. Paduchele traieste in colonii impresionante care se hranesc cu seva frunzelor. Multi pomiculori considera ca paduchele verde este afida cea mai daunatoare pentru piersic si nu doar pentru ca ataca direct pomii, ci si pentru ca este principalul purtator de virusi si bacterii. Este indicat ca zonele afectate, adica zonele in care ouale au fost depuse, sa fie taiate. De semenea, in momentul in care coloniile se formeaza, este indicat sa se aplice tratamente specifice.

• Tot din categoria afidelor face parte si paduchele cenusiu care ataca piersicul si alti pomi fructiferi. Actioneza in colonii si secreta o miere lipicioasa pe toate partile verzi ale pomilor. Chiar daca pagubele nu sunt chiar atat de grave ca in cazul celor pe care paduchele verde le provoaca, este indicat ca tratamentul sa fie aplicat din timp.

Molia orientala ocupa si ea un loc important in randul daunatorilor piersicului. Larvele acesteia ataca frunzele si fructele piersicului. Inca de la primele semne indepartati elementele afectate. Se vor aplica tratamente cu insecticide doar in cazul in care invazia este foarte mare.