Depresie masculina, semne diferentiale la barbati

In prezent, se estimeaza ca depresia afecteaza peste 300 de milioane de oameni din lume, ceea ce defineste aceasta tulburare mintala ca fiind o problema globala de sanatate publica . Conform numeroaselor studii clinice si statistice, aceasta boala este considerabil mai frecventa la femei; cu toate acestea, din ce in ce mai multi profesionisti in psihologie, psihiatri si terapeuti subliniaza necesitatea de a aprofunda manifestarile particulare ale depresiei masculine, cu scopul de a masura in mod adecvat impactul pe care aceasta afectiune il are in prezent asupra barbatilor.

Depresia si diagnosticul ei traditional

Depresia este o tulburare de dispozitie care se caracterizeaza de obicei printr-un sentiment de tristete profunda. Acest sentiment se distinge de reactia emotionala normala sau asteptata la diferitele obstacole, pierderi si dificultati ale vietii. In mod traditional, profesionistii din domeniul sanatatii iau in considerare prezenta unei serii de semne si simptome clinice tipice pentru a diagnostica o tulburare depresiva. Printre cele mai importante semne se numara urmatoarele:

  • Senzatie de tristete .
  • Senzatie de gol sau deznadejde.
  • Dorinta de a plange.
  • Iritabilitate .
  • Pierderea interesului pentru activitatile obisnuite sau placute.
  • Tulburari de somn .
  • Lipsa de energie.
  • Senzatie de anxietate .
  • Dificultate de a gandi sau de a-si aminti lucruri.
  • Ideile recurente despre moarte.
  • Dificultate in luarea deciziilor.
  • Probleme sau simptome fizice inexplicabile.
  • doreste sa moara
  • Pierdere in greutate.
  • Sentimente de vinovatie sau inutilitate.
  • Variatii ale apetitului (cresterea sau absenta acestuia).
  • Agitatie sau incetineala motorie.

Episoadele depresive pot fi usoare , moderate sau severe ; iar incidenta sa este mai probabila atunci cand oamenii traverseaza din cauza circumstantelor adverse sau stresante.

Depresia la barbati, posibila subestimare a incidentei in populatia masculina

Dupa cum sa mentionat deja, majoritatea studiilor au stabilit ca simptomele depresive sunt mai frecvente la femei; cu toate acestea, diverse investigatii au analizat cifrele mai profund si mai critic, constatand ca aceasta generalizare poate fi o interpretare prea simpla. Unele studii au constatat ca, luand in considerare varsta participantilor, cazurile de adolescenti barbati cu depresie sunt mai frecvente decat in ​​cazul femeilor tinere. Pe de alta parte, daca se iau in considerare tulburari specifice, depresia majora ar aparea intr-o masura similara in esantioanele masculine si feminine, desi factorii declansatori ar fi diferiti la barbati si femei.

In plus, este necesar sa ne amintim ca un numar mare de adulti in varsta cu simptome depresive nu sunt diagnosticati corespunzator, deoarece manifestarile unor tulburari de dispozitie sunt confundate cu afectiunile fizice si cognitive comune in ultimele etape ale vietii. In ciuda acestei situatii, specialistii au identificat semne particulare, cum ar fi ideatia suicidara, in sectorul masculin al acestei populatii care este deprimat.

In acest fel, studiile de specialitate releva o realitate deosebita in ceea ce priveste depresia masculina care pune sub semnul intrebarii credinta ca barbatii sunt mai putin susceptibili de a suferi de aceasta tulburare. Adica, depresia se manifesta diferit la unii barbati decat se observa la femei. Situatie care ar necesita schimbari importante in metodele de cercetare si criteriile de diagnostic utilizate de personalul sanitar pentru depistarea si tratarea bolilor mintale.

Depresia masculina: manifestari particulare la barbati

In acest fel, este posibila identificarea unor simptome si semne diferentiale care caracterizeaza depresia intr-un sector important al populatiei masculine, ceea ce ar presupune ca barbatii au un mod particular de a manifesta aceasta tulburare care este adesea trecuta cu vederea de catre barbati si femei. profesionisti. Printre cele mai remarcabile expresii in acest sens se numara urmatoarele:

  • Exista o tendinta mai mare de a abuza de alcool si alte substante.
  • Sunt prezente semne de depresie mascata -expresie a tulburarii din afectiuni fizice-.
  • Oamenii tind sa-si piarda interesul pentru munca sau sa se dedice ei in mod compulsiv.
  • Ei arata un comportament nesabuit .
  • Isi pierd interesul pentru hobby-urile si distractiile lor.
  • Ei sufera adesea de insomnie .
  • Sunt iritabili si chiar violenti .
  • Ei manifesta idee despre moarte si comportamente autodistructive.

Pe de alta parte:

  • De obicei nu se plang de sentimente de tristete.
  • Sunt mai putin predispusi la o stima de sine scazuta.
  • Ei nu exprima vinovatie excesiva.

In ceea ce priveste comportamentul suicidar , trebuie remarcat faptul ca femeile tind sa il incerce mai mult, desi il consuma rar. Pe de alta parte, barbatii isi ataca viata mai rar, dar avand in vedere letalitatea mijloacelor pe care le folosesc – armele de foc sau aruncarea de la inaltime – de obicei au mai mult succes in a se sinucide.

Este important de clarificat faptul ca aceste manifestari nu inlocuiesc complet simptomele tipice ale unui tablou depresiv. In multe ocazii, diferenta dintre depresia masculina si cea suferita de femei consta in rezistenta barbatului de a-si exprima disconfortul sau de a cere ajutor; pastrandu-si starea linistita. Fapt care ar putea fi justificat prin constructia masculinitatii traditionale, bazata pe restrangerea expresivitatii emotionale si a competitivitatii, precum si prin tiparele tipice de socializare masculina pe care societatea si familia insasi le impun copiilor; cu mesaje implicite si explicite precum „baietii nu plang”, „nu fi ca o fata”, „arati ca o fata”, „trebuie sa fii macho” , „trebuie sa fii puternic”, etc.

Depresia masculina si presiunea sociala asupra barbatilor

Pentru a intelege pe deplin particularitatile depresiei masculine, este necesar sa se identifice factorii care ii determina pe barbati sa-si manifeste starea psihologica in acest fel . Pentru un numar mare de specialisti in materie, aceasta imagine unica ar putea fi rezultatul diversilor factori sociali si culturali . Printre cele mai studiate sunt urmatoarele:

  • Presiunea exercitata de societate asupra barbatilor pentru a adopta o postura de forta si insensibilitate .
  • Sa te simti obligat sa -ti asume rolul de furnizor de familie si de sprijin al altor membri ai familiei.
  • Tendinta in multe culturi de a pretui succesul mai presus de orice altceva , ceea ce ii face pe multi barbati sa-si puna la indoiala propria performanta si sa-si compare viata cu cea a altora.
  • Simtindu-se fortat sa renunte la propriile vise pentru a-si asigura membrii familiei care depind de el.
  • Contradictii in jurul atitudinii care se cere barbatului in familie. Pe de o parte, li se cere sa fie puternici si sa-i protejeze pe ceilalti, pentru ca ulterior sa fie acuzati ca sunt insensibili.
  • Confuzie despre rolul sexual asteptat de la barbati , cerand o imagine androgina, cu comportament hipersexualizat si, in acelasi timp, nefiind prea efeminat.
  • Ridiculizarea barbatilor atunci cand isi exprima emotiile si sentimentele.
  • Chiar si in societatile in care barbatilor li se permite si sunt incurajati sa se implice in activitati de ingrijire la domiciliu si de exprimare artistica, se asteapta, de asemenea, ca acestia vor avea succes in rolul lor principal de furnizori.
  • Existenta unor culturi macho adanc inradacinate care asteapta ca agresivitatea, dominatia si curajul de la barbati sa fie acceptate.
  • Prevalenta unei culturi axate pe perfectiune, competitivitate, productivitate si autonomie.

Diagnosticul si tratamentul depresiei masculine

Exista diferite tratamente care pot fi eficiente in combaterea si depasirea depresiei. Cu toate acestea, exista factori importanti care i-au impiedicat pe multi barbati sa primeasca ingrijire adecvata.

In primul rand, multe institutii si profesionisti din domeniul sanatatii mintale tind sa identifice drept depresie doar ceea ce corespunde indicatiilor de diagnostic formale -cu rigiditate maxima-. Acest lucru a insemnat ca depresia in populatia masculina este gresit inteleasa, fara a se lua in considerare ca in multe cazuri barbatii manifesta aceasta tulburare din alte semne.

Pe de alta parte, una dintre trasaturile care ii caracterizeaza pe barbatii care sufera de un anumit tip de boala mintala este rezistenta de a cauta ajutor . Aceasta atitudine apare din cauza asteptarilor sociale si culturale care le impun sa nu manifeste slabiciune sau vulnerabilitate .

Impreuna, acesti factori au ca rezultat atat depistarea cazurilor de depresie la populatia masculina; precum ingrijirea acordata barbatilor in ceea ce priveste sanatatea lor mintala; sunt slab dezvoltate in multe parti ale lumii. Din acest motiv, este necesar sa se dezvolte noi modele de ingrijire si diagnostic bazate pe nevoile speciale ale acestei populatii.

Progrese in depresia masculina: luarea in considerare a unui nou tip de barbat -noile masculinitati-

Dupa cum sa observat, ingrijirea depresiei masculine prezinta deficiente notabile. Cu toate acestea, situatia a inregistrat progrese clare in ultimii ani.

Pe de o parte, exista din ce in ce mai multi profesionisti si institutii care sunt constienti de necesitatea unor noi scheme de detectie, diagnostic si tratament ; tinand cont de diferitele manifestari observate la genul masculin atunci cand sufera de o tulburare de dispozitie.

In mod similar, societatea a cunoscut o schimbare treptata si importanta legata de asteptarile culturale legate de gen si sexualitate , ceea ce a insemnat ca tinerii de astazi sa aiba o mai mare libertate de exprimare si de alegere; o problema care a eliminat stereotipurile traditionale de masculinitate si feminitate rigide.

Acest lucru nu inseamna ca problema este aproape de a fi rezolvata. Dimpotriva, este necesar sa initiem mult mai multe eforturi de cercetare pentru a integra programe de ingrijire adecvate noii realitati sociale pe care ni-o prezinta aceste noi vremuri. Chiar si asa, este posibil sa se afirme ca drumul a fost deja inceput si ca recunoasterea nevoii de schimbare este un prim pas grozav catre o viziune actualizata si contextualizata a sanatatii mintale.