Cu siguranta ati auzit spunandu-se de mai multe ori ca pentru sanatate este intotdeauna mai bine sa consumati carne alba si sa reduceti prezenta carnii rosii in dieta. Va vom spune adevarul despre aceasta afirmatie si, de asemenea, ne vom extinde putin, descriind mai mult diferitele tipuri de carne si influenta acestora asupra sanatatii in functie de compozitia fiecaruia dintre ele.
Carne rosie sau alba?
Marea clasificare din lumea carnurilor este cea care imparte aceste alimente in carne rosie si alba. Primele ar include carnea de vita, mielul sau vita, in timp ce cele din urma ar include carnea de porc, pestele, puiul, curcanul sau alte pasari de curte.
Diferenta notabila dintre acestea este culoarea care se datoreaza prezentei mai mari sau mai mici a mioglobinei. Aceasta substanta este cea care descrie si prezenta purinelor, substante care se descompun in acid uric in organism si care, in exces, sunt daunatoare sanatatii. Carnele rosii sunt cele care contin o proportie mai mare din acest tip de substante care necesita si mai multa munca digestiva.
Pe de alta parte, intotdeauna se crede ca carnea alba este mai buna pentru ca este mai usoara, totusi, prezenta grasimilor si a caloriilor depinde foarte mult de taietura si tipul de carne. De exemplu: o carne de vita derivata din muschiu este foarte slaba si mult mai mica in grasimi si calorii decat o aripa de pui cu piele. De asemenea, aceasta ultima prada poate avea mai mult colesterol decat precedenta.
Deci carnea alba nu este intotdeauna mai buna decat carnea rosie.
Apropo de peste, problema este destul de diferita, deoarece exista si pesti albi cu o proportie mai mica de grasime si pesti gras cu un aport mai mare din acest macronutrient, dar grasimile de peste nu sunt aceleasi cu cele de pui sau de vita. La carnea de pui si vita, grasimile saturate abunda peste cele nesaturate, in timp ce la peste, proportia de acizi grasi nesaturati benefici pentru sanatate este mai mare, in special omega 3.
La porc se intampla ceva asemanator, felul in care sunt hraniti porcii si calitatea acestuia s-a schimbat si din acest motiv, avem in prezent carne de porc cu grasimi mai bune pentru organism. In orice caz, aici depinde prea mult de taietura, o coasta de porc fiind mai slaba decat o coasta sau o coasta.
Carnea si nutrientii lor
Desi am vorbit deja despre nutrientii carnii, in special despre diferentele dintre carnea rosie si cea alba, trebuie sa spunem ca dintre nutrientii carnii iese in evidenta aportul proteinelor complete, adica cu toti aminoacizii esentiali pe care organismul. are nevoie sa reinnoiasca si sa formeze structuri, desigur, ofera si grasimi intr-o proportie mai mare sau mai mica si de diferite tipuri, putand fi saturate, mono sau polinesaturate.
Carnea ofera, de asemenea, mai mult sau mai putin continut de colesterol si purine si nu putem uita de vitaminele si mineralele pe care carnea le ofera organismului.
Dintre minerale se remarca aportul fierului, care se gaseste in cantitati mai mari in carnea rosie si doar in unii pesti grasi precum hamsii si crustacee. Fierul din peste se gaseste in medie in cantitati de 1,5 mg la 100 de grame, lucru care este depasit semnificativ de carnea rosie, care are aproximativ de doua ori mai mult mineral la 100 de grame de hrana.
Pe de alta parte, continutul de potasiu, magneziu si fosfor se remarca in carne si printre vitaminele acid folic si alte vitamine ale complexului B, in special B12.
Pentru toate acestea, carnea este alimente care nu numai ca ajuta la formarea structurilor de crestere, dar sunt si necesare pentru prevenirea deficientelor de nutrienti precum anemia din cauza lipsei de fier sau din cauza lipsei de vitamine implicate in formarea globulelor rosii precum vitamina B12. sau acid folic.
In fine, trebuie sa spunem ca vanatul precum mistret, strut sau iepure salbatic sunt mult mai slabe datorita miscarii mari a acestor animale, care mareste proportia de muschi si reduce grasimea.
O carne este considerata slaba atunci cand contine mai putin de 10% grasime, este semi-grasa cand furnizeaza intre 10 si 20% grasime si cand depaseste acest ultim procent se spune ca carnea este grasa.
Ce carnuri sa alegi pentru a avea grija de sanatate
Daca ceea ce ne dorim este sa avem grija de sanatatea organismului, trebuie sa alegem carne hranitoare cu continut moderat sau scazut de colesterol. Asadar, dintre carnurile de vita, ne este intotdeauna convenabil sa alegem bucati slabe precum vacuum, muschiu sau muschiu, dintre carnurile de miel putem alege pulpa de miel iar dintre bucatile de porc, cele mai slabe sunt muschiul si muschiul sau ar putea fi si paleta.
Dintre pesti, oricare care este inclus in dieta va oferi nutrienti buni, deoarece versiunile slabe precum merluciul, talpa sau pestele-spada au foarte putine grasimi, dar proteine si minerale bune, dar pestii grasi precum sardinele, hamsii, somonul sau tonul au mai multe grasimi dar de calitate superioara decat in organism, au functie antiinflamatoare si protejeaza impotriva evenimentelor cardiovasculare.
In cazul puiului este intotdeauna indicat sa il gatesti fara piele si sa alegi bucati cu mai putina grasime precum pieptul sau pulpa si la fel se intampla si cu alte pasari, desi curcanul si pasarile de vanat au mult mai putina grasime in comparatie cu puiul.
Mancarurile pe care le putem obtine cu carne sunt foarte diverse si ne pot ajuta sa prevenim deficientele nutritionale si sa ne satisfaca pofta de mancare in acelasi timp ca ne hranim cu intelepciune, deoarece proteinele incetinesc activitatea digestiva si ne tin saturati mai mult timp si concomitent sunt. nutrienti esentiali pentru organismul nostru si sanatatea acestuia. Prin urmare, alegerea catorva grasimi saturate si a colesterolului si a mai multor grasimi nesaturate va fi esentiala pentru a consuma carne in beneficiul sanatatii.
Cu aceasta premisa este convenabil sa includem carnea rosie de aproximativ 3 ori pe saptamana in alimentatia noastra, minim 2 zile pe saptamana trebuie incorporat pestele iar restul poate fi oferit de alte tipuri de carne alba precum iepure sau porc.
Dupa cum vedem, sunt multe de invatat despre carne, prin urmare, acum vom vorbi despre derivate din carne precum mezelurile si carnatii care sunt din ce in ce mai prezente in bucataria noastra in fiecare zi.