Gigantii

Gigantii sunt fiinte legendare care apartin mitologiei grecesti. In legende se spune ca acestia sunt copiii Gaiei cu Uranus, acestia rasarind din sangele sau dupa ce Uranus a fost castrat de Cronos. Ei apar si in alte mitologii indo-europene si asiatice, insa in cea greceasca sunt infatisati ca avand cozi similare serpilor. Creaturile mitice au avut un rol esential in luptele legendare din panteonul grecesc, fiind implicati in conflictul numit Gigantomatia.

Legenda spune ca Gaia a fost extrem de suparata cand a aflat ca Uranus i-a intemnitat pe Titani in Tartar si a planuit o rascoala. Ea i-a convins ce gigantii carora i-a dat nastere sa porneasca un conflict si sa ii scoata pe titani din Tartar pentru a recuceri Olimpul si a reinstaura domnia titanilor asupra lumii. Uriasii nu s-au dat la o parte si si-au restrans fortele, pornind la atac spre cucerirea Olimpului. Ei s-au urcat unii pe altii in speranta ca vor atinge varful Olimpului si vor avea succes in cucerirea muntelui sacru. Alcioneu a fost cel mai puternic dintre giganti, el si Profirion (regele lor) testandu-i pe zeii Olimpului cum au stiut mai bine.

Olimpenii au aflat insa de o profetie care il includea pe Hercule. Eroul era ceea ce aveau zeii olimpeni nevoie pentru a-i invinge pe giganti pentru ca profetia spunea ca victoria olimpienilor statea in mainile unui muritor. Atena a fost deci trimisa sa il imbuneze pe Hercule si sa il cheme spre ajutor. Eroul grec nu a stat pe ganduri si a raspuns chemarii Atenei cu o sageata otravita de sangele hidrei infipta in gigantul Alcioneu. Desi gigantul a cazut la pamant, acesta nu a murit pentru ca se afla pe taram sfant, fiind nemuritor. Hercule a fost avertizat de Atena sa il scoata pe gigant din orasul Pallene pentru ca acesta sa devina vulnerabil. Odata scos din oras, gigantul a fost batut pana la moarte de Hercule. Gigantii au fost ucisi de catre eroul care le-a oferit lovitura finala dupa intreaga batalie cu zeii Olimpului.

Desi olimpienii au adunat aliati in lupta cu uriasii, acesta din urma puteau cu usurinta sa ii ucida, chiar daca olimpienii primeau ajutorul Surorilor Destinului. Cel care a facut diferenta in cadrul profetiei si in legenda a fost Hercule, eroul reusind sa ucida cei mai multi giganti. Puterea lui Hercule, care a constat in invingerea numerosilor sai adversari, a fost ceea ce era necesar pentru ca victoria sa se incline in favoarea olimpienilor. Daca gigantii ar fi fost cei care stiau de profetie si ajungeau la Hercule primii, atunci cu siguranta victoria ar fi inclinat balanta in favoarea lor.

Cum lupta a avut loc in timpul vietii lui Hercule, numeroase alte evenimente de importanta majora pentru mitologia greceasca au avut loc inainte. Zeii olimpieni au ajuns la conducerea lumii si au avut si progenituri, iar aventurile lui Perseu au avut deja loc. Gigantomatia a intampinat zeii Olimpului impreuna cu Moirai si Hercule, deci gigantii au fost infranti, iar rebeliunii lor i s-a pus capat. Zeii Olimpului au ramas stapani peste lume si uriasii au fost intemnitati in Tartar. Un singur gigant a scapat maniei lor, Aristaios fiind transformat de Gaia in gandac.

Nu se stie daca Gigantomatia a fost de fapt un mod indirect de razvratire a Titanilor impotriva Olimpienilor, nestiindu-se daca o eventuala victorie a lor ar fi readus titanii la conducerea lumii. Potrivit legendelor insa, gigantii au fost ingropati in adancurile pamantului de catre zei, zvarcolirile lor fiind cele care au dat nastere la cutremure si eruptii vulcanice din apropiere.

Gigantii au fost favoriti ai artei prin secolul VI inaintea erei noastre, numeroase picturi pe obiecte decorative si statui in care acestia erau infatisati datand din acea perioada. Una din cele mai interesante picturi in relief este altarul lui Pergamon in care este infatisata batalia gigantilor cu picioare de sarpe cu olimpienii. Vazele decorative gasite in multe sit-uri arheologice infatiseaza imagini ale luptelor seculare dintre giganti si zei, iar Templul lui Zeus din Acragas prezinta o fresca in care gigantii sunt din nou mentionati.

Uriasii fii ai Gaiei cu Uranus au esuat in planul lor de a aduce Titanii din nou la puterea panteonului grecesc, insa au ramas in mitologie drept cei mai curajosi uriasi care s-au impotrivit zeilor olimpieni, incercand sa ii doboare. Gigantomatia este lupta suprema dintre fiintele mitice care a ramas in istorie drept una din cele mai violente si distrugatoare lupte mitice, aducand recunoasterea gigantilor ce nu au renuntat in a-si ajuta mama si fratii cazuti. Mitologia greceasca ascunde numeroase povesti, cunoscute sau umbrite de eroii si zeitatile principale, povesti care impresioneaza prin imaginatie, originalitate, putere si determinare. Vechile povesti aduc in prim plan valorile antichitatii si ii invata pe cei tineri sa nu uite de scopurile pe care le au si sa lupte pentru a incerca sa isi indeplineasca visele.