Pericolul alimentatiei exclusiv vegetariene pentru copii

Copilul obligat la un regim exclusiv sau predominant vegetarian risca sa aiba probleme de crestere si dezvoltare. Modelele de alimentatie si diete vegetariene, dar mai ales filosofiile care promoveaza renuntarea la proteine animale au reusit relativ usor sa convinga un sector important al populatiei europene si nord-americane.

In ciuda argumentelor aduse de vegetarieni, se ignora una dintre cele mai evidente realitati: omul este o specie omnivora de cel putin un milion de ani, iar modificarea regimului alimentar intra in totala contradictie cu biologia sa. Sa vedem care sunt pericolele alimentatiei exclusiv vegetariene pentru copii, conform iBebe.ro.

Hormonii de crestere 

In perioada de crestere, copilul necesita un regim alimentar echilibrat in glucide, proteine si lipide. Puiul de om, ca si oricare pui al unui animal cu regim omnivor, necesita o alimentatie din care nu trebuie sa lipseasca anumiti aminoacizi esentiali de origine animala, pe care organismul nu-i poate fabrica singur.

Lipsa lor sau prezenta n cantitati mici pot ncetini uneori pana la blocare procesele de crestere. Auxologia, stiinta despre crestere si dezvoltare, a dovedit ca lipsa proteinelor animale chiar pe perioade, cum este postul, mpiedica procesele de sinteza si descarcare a hormonului STH (hormon de crestere).

Cercetarile recent efectuate de antropologii francezi au demonstrat ca o privare totala de proteine animale a copilului de vrsta prescolara pe o perioada de numai 10 zile poate reduce cu 15-25% secretia de STH. Aceasta tulburare temporara poate conduce la o scadere a vitezei de crestere cu pna la 30% in decursul urmatoarelor 12 luni. S-a constatat ca 35% din fete si 31% din baietii care tin posturi lungi in perioada copilariei au o naltime medie la varsta majoratului cu 2-3 cm mai mica decat media.

Cercetarile efectuate de antropologii romani au dovedit ca, in zonele izolate, unde copiii aveau alimentatia predominant vegetariana, adultii nu depaseau inaltimea de 1,58 m in cazul fetelor si 1,63 m in cazul barbatilor. De asemenea, privarea de proteine animale pe o perioada de numai 14 zile poate intrzia cu pana la 20% dezvoltarea majoritatii organelor in urmatoarele 10 luni.

Scaderea imunitatii

O alimentatie exclusiv vegetariana sau predominant vegetariana poate conduce si la o dezvoltare deficitara a sistemului imunitar. Rezultatele unui studiu recent al imunologilor australieni au aratat ca maturarea functionala a ganglionilor limfatici si a splinei copilului este dependenta de proteinele animale primite prin alimentatie.

Astfel, un copil cu o alimentatie exclusiv vegetariana pe o durata mai lunga de 40 de zile va avea o capacitate de reactie imunitara de trei ori mai scazuta dect un copil cu o alimentatie echilibrata, ceea ce poate conduce la o incidenta crescuta a bolilor infectioase, mai ales a virozelor, iar riscul de alergii este foarte ridicat. De asemenea, creste considerabil riscul de cancer, celulele maligne care apar in mod normal nefiind distruse de sistemul imunitar de aparare.

Dezvoltarea nervoasa si psihologica

Neurobiolgia moderna a demonstrat ca toate modelele de configurare a retelelor de neuroni din creierul copilului depind direct de aminoacizii esentiali regasiti numai in proteinele animale. Lipsa lor mpiedica creierul sa-si configureze anumite legaturi anatomice si functionale, ceea ce poate conduce la intrzierea mentala sau scaderea coeficientului de inteligenta. In viitor pot aparea inflexibilitatea, ideile fixe, riscul la paranoia si aparitia unor obsesii. Totodata, copilul nu-si poate nfrna cu usurinta unele emotii, cum sunt cele instinctive, agresive si, mai tarziu, cele sexuale. Acest lucru se datoreaza economiei de aminoacizi din care sunt construite puntile proteice ale biocurentilor din creier. Se poate contura un creier cu risc la crize de tip epileptic, dar si instabil, schimbator, permanent plin de framantari, nervos, iritabil si uneori violent. Educatia poate invinge aceste tendinte biologice, insa exista riscul ca frana impusa constient sa esueze.

Recomandari pentru parinti: 

1.Nu-i impuneti copilului un regim de alimentatie vegetariana chiar daca aveti argumente logice. Va veti asuma intreg riscul si intreaga vina pentru sanatatea si normalitatea celui pe care-l iubiti.

2. Nu-l obligati sa asocieze credinta cu postul. Daca va avea probleme de sanatate si poate pierde atat credinta, cat si increderea in parinti.

3. Daca este convins de factori din afara mediului familial sa devina exclusiv vegetarian, incercati sa-i explicati pe intelesul lui riscurile de a nu mai creste si de a avea probleme de sanatate. Oferiti-i exemple prin mici povestiri despre descoperirile stiintifice, dar nu intrati in totala contradictie cu ceea ce va afla probabil la orele de religie sau in discutia cu un preot.