Poti sa iubesti doua persoane in acelasi timp?

In cultura populara, dragostea a fost in mod traditional legata de uniunea neconditionata cu o alta persoana, care te iubeste, respecta, doreste si accepta mai presus de orice. Cu totii suntem familiarizati cu marile idei romantice despre sufletul pereche, jumatatea mai buna, cealalta jumatate a ta. Cu toate acestea, astazi exista din ce in ce mai multe voci care sustin alte moduri de a concepe dragostea si relatiile. Poate una dintre cele mai cunoscute este cea care arata ca nicio persoana nu este capabila sa satisfaca toate nevoile emotionale si sexuale ale altei persoane, asa ca ar apela la mai multe persoane pentru a le acoperi. Adica pledeaza pentru existenta mai multor iubiri.

Vorbim despre poliamor, dar ce este mai exact? Poti sa iubesti doua persoane in acelasi timp?Poliamorul este pentru oamenii care nu se angajeaza? In Psihologie-Online va spunem.

Poliamor

Poliamorul este o forma de „non-monogamie” agreata de toate partile prin care femeile si barbatii stabilesc relatii intime, emotionale si/sau sexuale cu mai multe persoane in acelasi timp. Poliamorul este diferit de alte forme de relatii deschise, cum ar fi swingerii, care implica cupluri care fac sex ocazional in afara relatiei, in special fara niciun atasament emotional. De asemenea, este adesea confundata cu poligamia, o practica in care un individ se casatoreste cu mai multe persoane in acelasi timp.

Persoanele care practica poliamorul pot fi sau nu casatoriti, dar diferenta fundamentala cu poligamia este ca aceasta este adesea practicata ca poliginie, adica atunci cand un barbat se casatoreste cu mai multe femei. In general, in astfel de relatii, femeilor nu li se permite sa aiba parteneri barbati suplimentari si le este interzis sa aiba relatii sexuale intre ele. Poliamorul, in schimb, permite femeilor sa aiba mai multi parteneri , la fel ca barbatii. In plus, poligamia este adesea strans legata de religie, care poate fi prezenta sau nu in cazul poliamorului.

Poti sa fii indragostit de doua persoane in acelasi timp?

In sectiunea anterioara, am stabilit diferentele de baza dintre poliamor, swingers si poligamie. Astfel, dupa cum s-a spus, pentru a stabili mai multe relatii poliamoroase este necesara cunoasterea si acordul tuturor partilor implicate si ca in toate acestea sa fie acordate anumite niveluri de intimitate. In aceasta sectiune, scopul este sa faci un pas mai departe: poti fi indragostit de doua persoane in acelasi timp? Poti sa fii indragostit de doi barbati in acelasi timp? Este posibil sa fii indragostit de mai multe persoane in acelasi timp fara a trada vreuna dintre ele?

Una dintre caracteristicile fundamentale ale poliamorului este ca ideea de exclusivitate este respinsa, iar orice membru al relatiei poate avea mai multi parteneri de orice gen . Aceasta idee se ciocneste frontal cu notiunile romantice larg extinse in societatea occidentala legate de fidelitate, loialitate si angajament. Cand intoarcem spatele altor potentiali iubiti, ii confirmam partenerului nostru cat de speciali sunt acestia pentru noi. Intr-o lume in care este atat de usor sa fii concediat, sa-ti pierzi prietenii, sa uiti de relatii, sa treci neobservat etc. monogamia capata o importanta inegalabila: confirma ca, la sfarsitul zilei, esti special, cel putin pentru partenerul tau.

Cu toate acestea, sustinatorii poliamorului contesta idealurile romantice asociate cu monogamia, invocand urmatorul paradox: pe masura ce nevoia de fidelitate se intensifica, la fel creste si impulsul catre infidelitate. Povara de a ne delega toate nevoile emotionale si dorintele sexuale ar fi insuportabila pentru o singura persoana. Astfel, unul dintre argumentele principale folosite de sustinatorii poliamorului este ideea ca nevoile emotionale si sexuale ale unor oameni ar putea fi satisfacute mai bine de mai multe persoane. Acest lucru ar functiona si in sens invers, usurand presiunea de a trebui sa satisfaca toate nevoile altcuiva. Astfel, o relatie obosita ar putea gasi aer proaspat si energie.

In acest fel, persoanele implicate in relatii poliamoroase pot fi indragostite de doua persoane in acelasi timp , in masura in care fiecare cuplu aduce contributii diferite, contribuind la legatura lor emotionala, in acelasi timp in care exista spatiu intre ei, deoarece partenerul este implicat cu un tert, ceea ce incurajeaza dorinta.

Poti sa iubesti doua persoane in acelasi timp?

O mare parte a societatii care respinge ideea poliamorului pune sub semnul intrebarii faptul ca oamenii se pot indragosti de mai multe persoane in acelasi timp. Este posibil sa iubesti doi oameni in acelasi timp si sa nu fii nebun? Cum este posibil sa mentinem mai multe relatii in acelasi timp? Cum este posibil sa te angajezi fata de mai mult de o persoana?

Conform teoriei lui Stenberg, dragostea ar avea trei componente de baza: intimitate, pasiune si angajament.

  • Intimitatea este legata de proximitate, conexiune si legaturi afective.
  • Pasiunea se refera la dorinta intensa si uniunea cu celalalt partener.
  • Angajamentul este elementul prin care cuplul decide sa ramana impreuna pe termen lung.

Astfel, aparatorii poliamorului sustin ca ar fi posibil sa se sustina mai multe relatii in acelasi timp in care apar cele trei caracteristici mentionate mai sus. Pentru a face acest lucru, ei stabilesc o diferenta fundamentala intre fidelitatea sexuala si angajamentul emotional. In acest fel, ar exista un angajament semnificativ in multe relatii poliamoroase, dar nu exclusiv. Ei fac acest lucru investind mari cantitati de timp si efort pentru a mentine astfel de relatii sanatoase, incercand chiar sa invete noi abilitati de comunicare, analizandu-si problemele si cautand in mod activ solutii satisfacatoare.

Prin urmare, comunicarea este pilonul fundamental pe care se bazeaza, deoarece trebuie sa gestioneze posibilele gelozii pe masura ce apar, precum si sa-si defineasca clar limitele. Oamenii poliamorosi isi asuma angajamentul de a se trata bine, de a-si spune unii altora adevarul, de a se ajuta unii pe altii sa creasca si de a se sustine in momentele dificile. Aparatorii sai arata ca poliamorul necesita mai multe cuvinte decat relatia traditionala, deoarece petrec mult timp explicandu-se, spunand fiecarui cuplu sentimentele si tot ceea ce se intampla.

Astfel, prin poliamor, persoanele implicate afirma ca este posibil sa iubesti mai multe persoane in acelasi timp , deoarece aceasta forma de legaturi contribuie la eliminarea semnificativa a ceea ce Dan Savage subliniaza ca dezavantaje ale monogamiei: plictiseala, disperarea, lipsa de varietate”. moartea sexuala” si luand-o pe cealalta persoana de buna.

Alege intre doua persoane?

O intrebare frecvent pusa cu privire la poliamor este daca este o forma de experimentare, in care o persoana cunoaste mai multe pentru o perioada de timp, apoi isi alege un partener: cu care a format o legatura de mai mare intensitate, are mai multe lucruri in comun, poate stabili planuri de viitor etc. Raspunsul la aceasta intrebare, potrivit aparatorilor sai, este nu. Poliamorul se bazeaza pe absenta rangurilor , adica nu exista locuri intai sau secunde, pentru a incerca sa prevenim rivalitatile si problemele de gelozie, deoarece fiecare ar fi clar contributia lor la relatie.

Functioneaza poliamorul?

Poliamorul este un mod de a intelege relatiile amoroase , care lasa loc persoanelor care nu se simt confortabil in modelele traditionale care nu acopera varietatea enorma de diversitate sexuala si de gen care exista astazi. Daca poliamorul functioneaza, la fel ca orice alta relatie, depinde de oamenii implicati si de modul in care acestia se descurca. Astfel, poliamorul nu este pentru toata lumea. Poate fi un stil de relatie complex si intens, care necesita timp si daruire pentru a fi mentinut. Multi oameni pot prefera simplitatea, securitatea si exclusivitatea monogamiei.