Primul ajutor in caz de accidente casnice

Ce-i de facut daca, tocmai de Sarbatori, se intampla sa te confrunti cu diverse neplaceri, precum o indigestie, o arsura, o entorsa? In unele situatii poti apela la remediile naturiste, in altele insa nu poti rezolva problema decat cu ajutorul medicului.

Taieturi si rani deschise

Oricand si aproape oriunde putem suferi astfel de accidente (taieturi, zgarieturi) care pot fi mai mult sau mai putin grave. Trateaza rana cu seriozitate, atat pentru a grabi vindecarea, cat si pentru a preveni infectarea acesteia:

* Rana superficiala trebuie curatata sub jet de apa, sau prin stergere cu o compresa sterila inmuiata intr-o solutie dezinfectanta (de exemplu, apa oxigenata). In cazul in care observi in plaga un corp strain (ciob, spin, aschie), incearca sa-l indepartezi cu ajutorul unei pensete bine dezinfectate inainte cu spirt medicinal. Nu incerca insa in situatia in care acest corp strain este infipt adanc: du-te urgent la medic. E posibil sa fie nevoie si de vaccinare antitetanica.

* Daca rana sangereaza tare, acopera zona cu un tifon sau cu o compresa sterila (nu folosi vata sau alt material scamos) si tine apasat tare si continuu timp de 10 minute sau mai putin daca sangerarea se opreste. Dupa oprirea sangerarii poti unge rana cu un strat subtire dintr-un unguent cu antibiotic pentru a preveni infectarea si apoi aplica un pansament steril. Daca bandajezi portiunea ranita, ai grija sa nu strangi prea tare, caci poti tulbura circulatia sangelui in zona. Schimba pansamentul zilnic, iar dupa primele 24 de ore spala rana in fiecare zi.

* Pe masura ce rana se vindeca, fii atenta la semnele care ar putea indica o infectie: inrosirea sau umflarea portiunii din jurul ranii, caldura locala sau febra. Daca observi asa ceva, du-te la medic neintarziat. Dupa ce se formeaza crusta (cam in doua-trei zile), nu mai este nevoie de pansament si poti lasa plaga libera.

Arsurile

* Daca arsura este usoara, deci pielea este doar rosie, inflamata si dureroasa, dar nu apar basicile, tine portiunea de piele lezata sub jet de apa rece timp de 15-20 de minute (jetul nu trebuie sa fie puternic si nici sa curga direct pe rana). Daca nu ai apa la indemana poti folosi lapte sau bere rece.

* In cazul in care apar basicile, in niciun caz nu le sparge, caci te poti infecta. Panseaza-te cu pansament steril, dar nu folosi leucoplast si nici vata, caci pot ramane scame in rana, si du-te la medic. Nu pune pe arsura unguente, grasimi, alifii, caci sub acestea se poate dezvolta o infectie.

* Daca arsura este profunda, indeparteaza imediat toate obiectele precum ceas, bijuterii, verigheta, inainte ca locul sa se umfle. Du-te de urgenta la medic!

Indigestia

De Sarbatori, e foarte posibil sa faci excese alimentare. Pe de o parte, este de inteles, cum sa rezisti in fata atator bunatati? Dar, daca mananci prea mult o data sau combini mai multe preparate diferite la aceeasi masa (si oua umplute, si sarmale, si ciorba, si cozonac), daca te grabesti, nu mesteci bine sau inghiti mult aer, daca faci excese de alimente grele, de alcool sau cafea, riscul de a face o indigestie e destul de mare.

Adeseori, simptomele apar destul de repede dupa masa copioasa: senzatie de greata, varsaturi, balonare, arsuri la nivelul stomacului, dureri in abdomenul superior… Cu alte cuvinte, te cuprinde o stare de rau general: pur si simplu nu te simti deloc bine, nu mai ai chef decat sa zaci in pat. Ce-i de facut? In primul rand… incetezi sa mai mananci. In prima zi consuma doar lichide (ceaiuri si supe de zarzavat strecurate), iar a doua zi numai mancaruri usoare (piure de legume, orez). Impotriva durerilor de stomac sunt eficiente ceaiurile de menta, musetel, coada-soricelului (infuzie cu doua lingurite de planta la 200 ml apa clocotita, din care se beau doua-trei cani pe zi). Ghimbirul este un remediu eficient impotriva senzatiei de greata si, in general, impotriva simptomelor neplacute ale indigestiei.

Ceaiul se prepara din radacina (sub forma de pulbere): un varf de lingurita la 150 ml apa fiarta, se acopera zece minute si se bea de trei ori pe zi. In loc de ghimbir poti folosi rozmarin. Pentru combaterea balonarii si a senzatiei de arsura gastrica, bea ceai de cimbrisor, flori de salcam, lemn dulce sau musetel: o lingurita de planta la 200 ml apa fiarta, se lasa sa infuzeze lichidul 10 minute, apoi se strecoara.

Trichineloza

Te poti imbolnavi de trichineloza daca mananci carne de porc sau de vanat infestata, care a fost insuficient fiarta sau fripta. Ajunse in tubul digestiv, larvele de Trichinella se transforma in viermi adulti in 5-7 zile: masculii sunt eliminati prin scaun, iar femelele patrund in mucoasa intestinului si depun larve timp de cateva saptamani (fiecare femela depune aproximativ 1.500 de larve). Aceste larve ajung apoi in circulatia sanguina si de aici in tesuturi, in special in muschi. Manifestarile clinice variaza in functie de cantitatea de larve ingerate. Simptomele pot aparea dupa 2-45 de zile. In primul stadiu al bolii apar dureri abdominale, varsaturi, diaree, lipsa poftei de mancare, febra.

In al doilea stadiu, cand larvele patrund n snge si migreaza spre musculatura, apar simptome precum: febra mare (39-40C), care dureaza timp de cateva zile, edeme la nivelul pleoapelor, fetei si picioarelor, dureri musculare si articulare, eruptii uricariene, tulburari de respiratie si cardiace. In al treilea stadiu de boala, larvele se nchisteaza n musculara: durerile musculare devin foarte intense si, n functie de locul n care sunt localizate mai multe larve, pot aparea slabiciune si dificultati la mers, tulburari de vedere si dureri oculare, respiratie greoaie si dureroasa, pierderea vocii, mialgii spastice. Tratamentul se face obligatoriu in spital: netratata la timp, trichineloza poate fi mortala. Asadar, este necesara prezentarea de urgenta la medic imediat ce au aparut primele semne de boala.

Afectiunea poate fi prevenita: nu consuma carne de porc sacrificata in gospodarii sau carne de vanat daca aceasta nu a fost supusa unui control trichineloscopic. Cumpara carne si produse din carne (afumaturi, mezeluri etc.) numai daca provin din abatoare autorizate. Pentru distrugerea larvelor este necesara o prelucrare termica suficienta a carnii (in interiorul carnii temperatura trebuie sa atinga o valoare minima de 77C).

Entorsa, luxatie

O miscare brusca sau fortata, o cazatura si te poti alege cu o entorsa, o luxatie sau chiar o fractura. In cazul entorsei se produce rasucirea sau intinderea fortata a ligamentelor, fara ca oasele sa aiba de suferit. In cazul luxatiei se produce intinderea sau ruperea ligamentelor, dar si deplasarea osului din articulatie. Simptomele, atat in entorsa, cat si in luxatie, sunt asemanatoare cu ale fracturii: durere intensa, invinetire, edem.

Numai cu ajutorul unei radiografii se poate constata daca este vorba de o entorsa, luxatie sau fractura. Daca ai cazut si simti durere la nivelul unei articulatii sau chiar a osului, primul lucru pe care trebuie sa-l faci pana sa ajungi la spital este sa imobilizezi articulatia cu probleme. Cum? Pui in jurul membrului afectat o bucata de scandura (imbracata in tifon sau o bucata de panza curata), o perna sau un prosop mare facut sul. Atela improvizata trebuie fixata prin infasurare cu un cordon, sfoara sau fasie mai lunga de tifon.

Ai grija sa nu strangi foarte tare, pentru a nu impiedica circulatia sangelui in acea zona. O imobilizare corecta presupune sa cuprinzi atat zona lezata, cat si articulatiile invecinate cu osul respectiv. Pentru ameliorarea durerii si reducerea inflamatiei ia un antiinflamator nesteroidian (de obicei, se recomanda Aulin). Asta in cazul in care nu suferi de ulcer gastric sau duodenal si nu esti alergic la aspirina sau alte medicamente antiinflamatoare.

Leacuri babesti

Pentru reducerea inflamatiei in cazul unei fracturi, entorse sau luxatii, in primele cateva ore de la producerea incidentului se aplica pe zona respectiva miez de paine imbibat cu vin rosu, o ceapa strivita (nu taiata, pentru ca este nevoie de zeama, ea fiind cea care actioneaza) peste care se pune sare, de preferat grunjoasa, sau frunze de varza strivite. Compresa se tine, eventual, de seara pana dimineata. Chiar daca in primele momente ale aplicarii vei simti o durere intensa, in timp aceasta se diminueaza.