Totul despre astmul bronsic

Astmul este o boala ce poate deveni destul de suparatoare, afectandu-ne bronhiile. Printre factorii ce pot declansa aceasta afectiune remarcam:

  • mucoasa care poate fi iritata, astfel congestionandu-se
  • poate exista spasmul bronsic
  • mucus foarte vascos in interiorul bronhiilor

Ce poate declansa astmul bronsic?

In marea majoritate a cazurilor, atat la copiii astmatici, cat si la adulti, principala cauza poate fi constituita de o alergie pe care individul o are in prezenta unor anumite substante din aer.

Atunci cand alergia este declansata, mucoasa bronhica se inflameaza, poate aparea spasmul bronsic si cantitatea de mucus secretat va fi mai mare.

In cazul astmului alergic, exista o multime de factori ce pot declansa reactii alergice: parul de animale, inspirarea unei substante la care individul este alergic.

Alte cauze:

  • efortul fizic
  • aerul uscat si rece
  • fumatul activ sau pasiv
  • stres
  • infectii ale cailor respiratorii
  • factori ai mediului inconjurator (poluare)

Aceasta boala cronica se intalneste cu preponderent la copii, insa nu se cunosc cauzele exacte pentru care aceasta grupa de varsta este mai afectata (conform statisticilor din ultimul secol). Aceasta afectiune poate fi de natura ereditara, jucand un rol foarte important in aparitia bolii.

Ce simptome prezinta astmul bronsic?

Printre cele mai intalnite simptome, amintim: respiratia suflanta, senzatia de sufocare, tuse iritanta etc.

De obicei, pacientii isi identifica propriile simptome si isi dau seama care sunt factorii ce au declansat astmul.

Cum se stabileste diagnosticul?

Stabilirea diagnosticul se va face prin examen fizic, teste pulmonare, care vor spune cu exactitate daca bronhiile sunt mai inguste sau nu.

Testele de respiratie reprezinta expirarea rapida a intregii cantitatii de aer din plamani, dupa inspirarea unei cantitati maxime de aer. Cu ajutorul acestui test, se poate observa daca bronhiile sunt ingustate sau arata normal. Acest test se poate efectua si cu ajutorul unui medicament bronhodilatator, insa daca rezultatele sunt normale, atunci se va recurge si la un test de provocare, ce va indica hiperreactivitatea bronsica atat de caracteristica astmului.

Daca doriti sa aflati substantele care va provoaca alergii, veti fi supusi unor teste cutanate de catre medicul de familie sau de catre cel alergolog.

Cum tratam astmul bronsic?

Tratamentul in cazul astmului bronsic consta in medicamentatie ce va ajuta plamanii sa functioneze la putere optima, astfel incat pacentul sa poata duce o viata absolut normala, fara a ii fi afectate activitatile zilnice.

Se va incerca prin medicamentatie: inlaturarea spasmului bronsic, evitarea inhalarii substantelor care pot provoca alergii si in definitiv tratarea inflamatiei bronsice.

Daca suferiti de astm si doriti sa evitati pe cat se poate substantele alergene, se recomanda sa stati departe de animale, sa nu stati in praf si sa folositi o husa de saltea. Cu aceste masuri, medicamentatia este minima, iar efectul este cel scontat.

Daca suferiti de astm, trebuie sa aveti in orice situatie, la indemana, medicatie bronhodilatatoare, astfel scapand de senzatia de sufocare si bronhiile ramanand dilatate pentru o perioada mai lunga de timp.

Astmul se trateaza, dupa cum am mentionat mai sus, si cu ajutorul antiinflamatoarelor. Se folosesc inhalatoare pe baza de corticoizi, insa este foarte important ca inhalarea sa se faca pe o perioada mai lunga de timp si intr-un mod cat mai corect.

Si in astmul bronsic, precum si in alte boli de tip cronic, bolnavul este cel care isi poate invinge boala. El trebuie sa isi cunoasca foarte bine boala, sa o priveasca cu seriozitate, iar cu ajtorul medicului ce ii va oferi toate informatiile necesare, dificultatile ridicate de aceasta afectiune se vor diminua treptat.