Clasificarea depozitelor bancare

De multe ori, atunci cand ne mai raman niste bani, ii putem investi in anumite produse sau servicii sau poate ii putem pastra pentru investitii sau cheltuieli ulterioare. Daca intentionam sa-i economisim si nu ii vom folosi pentru o perioada lunga de timp, il putem depune intr-un depozit bancar. Acest produs financiar ofera posibilitatea depunerii unei anumite sume de bani in banca cu certitudinea ca, daca nu incalcam contractul (nu retragem banii), vom obtine un anumit randament prin plata dobanzii.

Evident, cu cat mai multi bani si pe termen lung luam in considerare in contract, cu atat mai multa dobanda vom obtine dupa trecerea timpului. Cu toate acestea, o astfel de dobanda nu va fi intotdeauna bani. Este posibil ca dobanda sa fie acordata in natura, sa fie determinata de consumator (se va vedea ulterior intr-un anumit tip de depozit).

Clasificarea depozitelor bancare

Cand vorbim de depozite bancare, trebuie sa stim ca exista diferite tipuri de depozite cu caracteristici diferite:

  • Depozite bancare la termen. Sunt cele mai comune. O perioada si o suma sunt fixe. La sfarsitul timpului, suma va fi returnata proprietarului impreuna cu dobanda care va fi stabilita anterior in contractul de produs financiar. Dobanda mentionata poate fi returnata lunar, trimestrial, anual etc… Dupa cum am mentionat deja, este posibila rezilierea contractului pentru a avea o suma sau intreaga suma investita, afectand dobanda care a fost returnata.
  • Depozite bancare la vedere sau cont remunerat. Este unul dintre cele mai flexibile produse, pentru ca daca dorim sa avem o anumita cantitate, o putem face fara a afecta serios profitabilitatea pe care urma sa o obtinem. Sunt destul de confortabili si atractivi, pe langa faptul ca pot fi contractati prin Internet.
  • Depozite cadou . In loc sa primim dobanda pe banii efectivi, este posibil sa primim cadouri egale cu banii care ni se datoreaza. Acest bonus ar putea fi clasificat ca in natura, desi nu trebuie sa ne lasam pacaliti de lacomia premiului. Un televizor, un smartphone sau o tableta poate parea foarte apetisant, dar poate ca putem obtine mai multi bani intr-un depozit bancar la termen in aceleasi conditii. De aceea va recomandam sa evaluam din timp procentul de dobanda pe care ni-l ofera, precum si cand va fi achitat si daca acest tip de depozit ne este mai convenabil decat altii.
  • Depozit cu dobanda variabila. Sunt depozite a caror dobanda variaza in functie de un indicator care, in general, este de obicei Euribor. Daca acest indicator variaza in sus, vom obtine un randament mai mare (pentru ca obtinem profituri mai mari). Opusul se va intampla daca indicatorul scade la niveluri inferioare.
  • Depozite structurate. Este indicat sa ai anumite cunostinte financiare pentru a putea contracta acest tip de depozit. Este o dobanda fixa ​​care se plateste in functie de evolutia unui indice, de valoarea unui cos de actiuni sau de orice alt activ care poate fi masurat. Deoarece profitabilitatea depinde de anumite active viitoare, trebuie sa obtinem un rezultat aproximativ al modului in care va evolua.

Acum ca stii ce tipuri de depozite bancare exista, este timpul sa-l alegi pe cel care se potriveste cel mai bine nevoilor tale. Cu toate acestea, aceasta decizie nu trebuie luata cu usurinta, ci ar trebui sa studiati pentru a obtine cel mai bun produs. Din acest motiv, va recomandam sa consultati cele mai bune recomandari de care sa tineti cont atunci cand contractati un depozit.