Cum sa-i inveti pe copii sa nu triseze?

In functie de varsta copilului, acesta poate dori sa triseze dintr-un motiv sau altul cand se joaca. Ceea ce trebuie sa facem este sa-i invatam ca acest lucru nu este corect. Vrei sa stii de ce se intampla si cum poti sa-ti inveti copilul sa nu le faca?

Stim deja ca jocul este cea mai buna activitate pentru dezvoltarea unui copil pentru toate beneficiile pe care le aduce. Cu toate acestea, poate declansa si unele atitudini , cum ar fi inselarea. Sa vedem de ce se intampla si cateva sfaturi pentru a o evita.

De ce se intampla asta?

Ceva de care trebuie sa tinem cont este ca nimeni nu se naste stiind sa insele, ci mai degraba este un comportament care se dobandeste din diferite motive . Daca un copil este foarte mic, este probabil sa le faca pentru a evita eventuala mustrare pe care crede ca va primi; iar daca este mai in varsta, incepe sa fie ceva mai constient si le face atunci cand vrea sa obtina ceea ce isi doreste . Unele dintre motivele care ar putea explica acest mod de a actiona sunt urmatoarele:

Pentru competitia zilnica

Uneori, cei mai mici sunt supusi unor grade ridicate de concurenta . In sensul ca „nu au voie” sa esueze sau sa faca greseli. Prin urmare, atunci cand incearca sa atinga un obiectiv, victoria , ei descopera capcanele si, prin urmare, le vad ca o cale de iesire pentru a-si atinge scopul .

Pentru ca primesc o recompensa doar daca indeplinesc un obiectiv

Daca doar obiectivul pe care l-a atins un copil (castiga sau pierde) este pus in valoare si nu alte lucruri importante, precum procesul care a fost efectuat, efortul depus, onestitatea de care s-a dat dovada in respectarea regulilor iar colaborarea pe care a putut sa o arate cu alti colegi de clasa, printre altele, se poate ca copilul sa inteleaga ca cel mai bine este sa recurga la minciuna. Pentru ca in acest fel este posibil sa obtineti recompensa pe care o cautati din moment ce intelegeti ca restul nu sunt optiuni valabile.

Cum sa-i inveti sa nu triseze?

Copiii care simt o oarecare concurenta nu trebuie sa fie daunatoare, de fapt, poate fi benefica . De ce? Pentru ca incep sa descopere ce sunt frustrarea si esecul , pentru ca incep sa-i respecte pe ceilalti si sa aiba empatie si, de asemenea, pentru ca isi imbunatatesc diferite abilitati .

Prin urmare, ceea ce ar trebui sa faca parintii este sa-si ajute copiii sa inteleaga ca pierderea nu este un lucru rau, ca face parte din viata si ca ei pot invata din asta . Este esential sa le transmiteti astfel de valori pentru ca ei sa nu vada inselaciunea ca o solutie.

Copiii trebuie facuti sa inteleaga ca nu numai sfarsitul conteaza (succesul sau esecul), si ca pedepsirea greselilor lor poate fi un factor declansator care ii determina sa vrea sa triseze . In acest sens, pasii pe care i-a urmat un copil ar trebui sa capete mai multa importanta decat rezultatul pe care l-a obtinut.

Cand vorbim despre pedepsirea greselilor lor, nu ne referim la o pedeapsa ca atare, ci si la anumite comentarii care pot fi negative pentru copii . De exemplu, a spune „ai fi putut juca mai bine” poate lasa o impresie proasta, in timp ce daca spunem „te vei imbunatati” sau „macar te-ai distrat”, va fi mai pozitiv pentru ei.

Pe de alta parte, este important sa se puna in valoare nu doar triumful, ci si valorile etice pe care copilul le-a atins si le-a folosit , precum empatia, disciplina, onestitatea, bunatatea sau perseverenta, printre altele.

La fel, si ca in multe alte aspecte ale vietii, este important sa fii un bun exemplu . Din acest motiv, nu putem cere ca cei mici sa nu triseze daca cei mai mari se joaca cu ei trisand. Trebuie sa ne amintim ca suntem modelele lor.