Dragoste virtuala: este gresita o relatie nascuta si traita numai online?

Retelele spciale au introdus trei schimbari majore in relatiile interpersonale: au schimbat rolul corporalitatii in relatii, au permis o utilizare mai strategica a comunicarii si au largit baza de subiecte accesibile.

Dar de ce sunt aceste mijloace din ce in ce mai utilizate pentru a cunoaste oameni noi ? Retelele sociale au redus riscul de seductie fata in fata, scazand astfel sansa de a primi respingere. Mai mult, sentimentul de a risca mai putin ii determina pe oameni sa indrazneasca mai mult. Acest lucru se datoreaza faptului ca online nu experimentati in mod direct aspectele emotionale ale respingerii pe care le simtiti daca partenerul dvs. spune nu, privindu-ne in ochi.

Se mai poate adauga ca atunci cand incepem sa discutam cu un strain, creierul nu este multumit de putinele informatii pe care le poate aduna din mediul online, asa ca „completeaza spatiile libere” cu propria imaginatie, care este adesea alcatuita din asteptari pozitive cu privire la relatie. Deci, daca avem un partener nu foarte afectuos acasa, vom vedea utilizatorul cu care vorbim ca si cum ar fi mai afectuos, cu toate acele caracteristici care lipsesc in relatia noastra.

In cele din urma, utilizarea mijloacelor de comunicare ne permite sa luam legatura si sa cunoastem oameni pe care nu am fi avut niciun fel de cunoastere pana acum si acest lucru favorizeaza crearea de conexiuni sociale care nu existau anterior. Indiferent ca vorbim de site-uri de socializare, aplicatii de dating, site-uri de anunturi sex Cluj, gasirea unui partener online este mult mai usoara si accesibila tuturor.

Prin relatie virtuala intelegem nasterea unei implicari intre persoane nascute online si mentinute prin chat online, e-mail si retele sociale. Chiar daca, in unele cazuri, promitem sa ne vedem in curand, acest lucru nu se intampla niciodata. Este o relatie care se bazeaza in intregime pe un schimb de mesaje text si de multe ori nu depaseste niciodata aceasta etapa. Si nu dureaza neaparat mult: asteptarea si adrenalina sosirii mesajelor pot face ca acestia sa continue mai multe luni.

Constientizarea faptului ca celalalt nu are niciun interes sa aduca aceste cunostinte in lumea reala poate provoca frustrare celor care ar dori sa poata trece la pasul urmator si sa-si cunoasca partenerul virtual in direct. Odata ce ati atins aceasta constientizare, ar fi potrivit sa va intrebati semnificatia continuarii si care sunt beneficiile emotionale derivand din continuarea cu aceasta modalitate relationala. In caz contrar, riscati sa fiti prins intr-o plasa apasatoare, unde tot ce a fost incitant inainte devine o dimensiune cu care va multumiti, de teama de a nu fi in stare sa va imbunatatiti. 

Nasterea relatiilor virtuale garanteaza adrenalina si o emotie „virtuala”, care umple, satisface, dar este intotdeauna tinuta in spatele alibiului unei neconcretizari care, de obicei, identifica apoi tradarea.

Cei care stabilesc relatii virtuale ca o forma exclusiva de relatie trebuie sa pastreze relatia la distanta atat pentru o nevoie emotionala, cat si oportunista. Adesea pentru ca avand o relatie stabila, acest canal este folosit ca un simplu joc de seductie sau pentru ca se bucura de forme de transgresiune care se deschid si se inchid in chat, fara a le compromite echilibrul zilnic. Un alt motiv ar putea fi faptul ca persoana are blocuri emotionale de la a-si da drumul si de a experimenta de fapt o relatie. Acestea sunt cazurile in care fragilitatea si frica de intimitate gasesc confort in acest tip de instrumente, deoarece ofera scuza unei mari deschideri si usurinte relationale, sustinand autoamagirile emotionale.

Cercetarile au aratat ca o relatie desfasurata exclusiv la nivel virtual satisface dorinta de infidelitate in cuplu  pentru cel putin 4 din 10 femei casatorite (41%) care declara ca nu au nevoie de relatie pentru a trece la ceva real pentru a le oferi emotie pe care o cauta.

Unora le este greu sa iubeasca si sa fie iubiti, deoarece cred ca nu merita acest sentiment. O astfel de credinta se poate datora faptului ca au fost neglijati in copilarie, ca s-au simtit respinsi sau ca au trecut prin experiente care i-au convins sa nu merite dragostea altora. Luati in considerare daca va simtiti demn de a fi iubit.