Psihologia invidiei: 5 pasi pentru a o intelege

„Mi-as fi dorit sa-l am si eu”, „Ar fi trebuit sa-l primesc”, „De ce el/ea si eu nu?” Acestea si alte expresii similare au fost gandite si exprimate de un numar mare de oameni de-a lungul vietii.

Toate au un element in comun: exprima dorinta de a poseda ceva care nu este posedat de sine, ci de altii . Cu alte cuvinte, toate aceste expresii se refera la invidie. In continuare, se face o scurta analiza a sensului invidiei, precum si ceea ce reflecta unele investigatii asupra acesteia.

Invidia definitorie

Cand vorbim de invidie, ne referim la un sentiment de durere si frustrare datorita faptului ca nu avem o relatie buna, caracteristica, sau un eveniment dorit pe care ne-am dori sa il avem si o face o alta persoana, vazand aceasta situatie ca fiind nedreapta.

Astfel, putem considera ca, pentru a aparea invidia, exista trei conditii de baza, prima dintre care trebuie sa existe cineva din afara individului care sa posede un anumit bun, caracteristica sau realizare, a doua ca acest fenomen, caracteristica sau posesie sa fie obiect al dorintei pentru individ si, in sfarsit, a treia conditie este ca inaintea comparatiei dintre cei doi subiecti sa apara o senzatie de disconfort, frustrare sau durere.

Sentimentul invidiei se naste dintr-un alt sentiment, cel al inferioritatii, inainte de comparatia dintre subiecte. In general, sentimentele de invidie sunt indreptate catre oameni care se afla la niveluri si straturi relativ asemanatoare cu ale lor, intrucat indivizii departe de propriile caracteristici nu trezesc de obicei sentimentul de inegalitate pe care il poate provoca cineva cu circumstante similare cu cele ale altora. pe sine.

Considerat unul dintre cele sapte pacate capitale de diferite confesiuni religioase, acest sentiment implica o concentrare pe caracteristicile celorlalti, ignorand propriile calitati . Este un obstacol in calea stabilirii unei relatii sanatoase, subminand relatiile interpersonale, precum si mentinerii stimei de sine pozitive.

1. Diferite tipuri de invidie

Cu toate acestea, merita sa ne intrebam daca invidia apare in acelasi mod la toti oamenii, intrebare care aparent are un raspuns negativ.

Acest lucru se datoreaza a ceea ce este cunoscut sub numele de invidie sanatoasa. Acest termen se refera la un tip de invidie centrata pe elementul invidiat, fara a dori vreun rau persoanei care o poseda. Pe de alta parte, invidia pura presupune credinta ca suntem mai meritori de obiectul dorintei decat cel pe care il invidiem, fiind capabili sa produca bucurie in fata esecului acestuia din urma.

2. Dezavantaje de luat in considerare

Invidia a fost in mod traditional conceptualizata ca un element negativ, datorita disconfortului profund pe care il provoaca impreuna cu relatia ostila pe care o presupune fata de ceilalti oameni, care este legata de lipsa stimei de sine si de faptul ca provine dintr-un sentiment de inferioritate si inechitate. . De asemenea, conform numeroaselor studii, invidia se poate afla in spatele existentei si crearii prejudecatilor .

La fel, invidia fata de alte persoane poate duce la reactii de aparare sub forma de ironie, batjocura, heteroagresiune (adica agresivitate indreptata asupra altor persoane, fie ele fizice sau psihologice) si narcisism. Este obisnuit ca invidia sa se transforme in resentimente, iar daca este o situatie prelungita, poate duce la existenta unor tulburari depresive. In acelasi mod, poate induce sentimente de vinovatie persoanelor care sunt constiente de invidia lor (care se coreleaza cu dorinta ca persoana invidiata sa o faca rau), precum si anxietate si stres.

3. Simtul evolutiv al invidiei

Cu toate acestea, in ciuda faptului ca toate aceste consideratii au o baza stiintifica, invidia poate fi folosita si intr-un mod pozitiv .

Invidia pare sa aiba un sens evolutiv: acest sentiment a condus competitia pentru cautarea resurselor si generarea de noi strategii si instrumente, elemente care au fost esentiale pentru supravietuire inca de la inceputurile omenirii.

La fel, in acest sens, invidia face o situatie pe care o consideram nedreapta, ne poate motiva sa incercam sa ajungem la o situatie de echitate in domenii precum munca (de exemplu, poate duce la lupta pentru reducerea diferentelor salariale, evitarea tratamentului favorizat sau stabilesc criterii de promovare clare).

4. Neurobiologia invidiei

Reflectarea asupra invidiei poate duce la a ne intreba ce se intampla in creierul nostru cand invidiem pe cineva?

Aceasta reflectie a dus la realizarea diferitelor experimente. Astfel, in acest sens, o serie de experimente realizate de cercetatorii de la Institutul National de Stiinte Radiologice din Japonia au indicat ca diverse zone implicate in perceptia durerii fizice sunt activate la nivelul creierului atunci cand se confrunta cu sentimentul de invidie. In acelasi mod, atunci cand voluntarii au fost rugati sa-si imagineze ca subiectul invidiat a suferit un esec, dopamina a fost eliberata in zonele creierului din striatul ventral, activand mecanismul de recompensa a creierului. In plus, rezultatele arata ca intensitatea invidiei percepute s-a corelat cu placerea obtinuta prin esecul celui invidiat.

5. Gelozia si invidia: diferente fundamentale

Este relativ obisnuit, mai ales atunci cand obiectul dorintei este o relatie cu cineva, ca invidia si gelozia sunt folosite in mod interschimbabil pentru a se referi la sentimentul de frustrare cauzat de nebucurarea acelei relatii personale.

Motivul pentru care invidia si gelozia sunt adesea confundate este ca de obicei apar impreuna . Adica gelozia apare fata de persoanele considerate mai atractive sau care au calitati decat tine, invidiindu-l astfel pe presupusul rival. Totusi, acestea sunt doua concepte care, desi legate, nu se refera la acelasi lucru.

Principala diferentiere in constata ca, in timp ce invidia apare cu privire la un atribut sau un element care nu este posedat, gelozia apare atunci cand se teme pierderea unui element care a fost socotit (in general relatii personale). La fel, o alta diferenta se regaseste si in faptul ca intre doua persoane (invidiosul si cel care invidiaza) apare invidia fata de un element; in cazul geloziei se stabileste o relatie triadica (persoana cu gelozie).A treia diferenta ar fi gasita in faptul ca gelozia vine impreuna cu un sentiment de tradare, in timp ce in cazul invidiei acest lucru nu se intampla de obicei.