Astazi va prezentam o alta reteta din bucataria franceza: sandvisul „Croque-Monsieur” , un sandvis delicios, binecunoscut si tipic acestei tari. In Franta se gaseste in meniul tuturor barurilor, cafenelelor si bistrourilor, fiind o gustare perfecta pentru un aperitiv, o gustare sau o simpla cina. Poate ca vip club sandwich este unul dintre cele mai cunoscute sandvisuri, incetul cu incetul le vom pregati pe cele mai bune si mai variate pentru ca tu sa-ti alegi preferatul.
Referintele istorice plaseaza prima sa aparitie stelara intr-o cafenea pariziana in jurul anului 1910. In romanul lui Marcel Proust „ In umbra fetelor in floare ”, autorul se refera la „ Croque-monsieur ” spunand ca il va gusta impreuna cu unii. oua in crema. De atunci, popularitatea sa a crescut pana cand este in prezent o elaborare prezenta in toate colturile tarii.
Fiind un preparat cunoscut, are multe variante, in functie de paine sau de accesoriile pe care doriti sa le adaugati. Vom gasi paine integrala sau din seminte, diferite tipuri de branza, diverse sosuri, ba chiar se deosebesc prin felul in care sunt preparate: unele sunt coapte, altele sunt la gratar. Asa ca putem vorbi despre „ Croque-madame ” care are un ou prajit deasupra sandvisului, care aminteste de cofurile doamnelor franceze de la inceputul secolului XX. „ Monsieur et Croque Madame ” are, pe langa oul prajit, si putina carne, care poate fi pui, curcan sau porc. Pentru necarnivore exista si varianta cu somon afumat.
Este o gustare pe care o veti indragi deoarece folosind sos bechamel si branza in prepararea ei, are o cremoasa grozava si este foarte suculenta. Foarte calduroasa si proaspat facuta, inca de prima data cand l-am facut acasa l-am inclus printre preferatele mele pentru un aperitiv, gustare sau cina.
Prepararea sandvisului „Croque-Monsieur”.
- Pentru a face asta am ales niste felii groase de paine de sandvici, dar puteti folosi si felii dintr-o paine bogata artizanala, precum minunatul Pan de Cea de Galicia. Ceea ce trebuie sa incercati este ca acestea sa fie consistente si sa sustina toate ingredientele pe care urmeaza sa le adaugam. In ceea ce priveste branza, cea tipica folosita in Franta este „gruyere”, desi admite altele precum Emmental sau Cheddar, poate mai usor de gasit.
- Inainte de a asambla „Croque-Monsieur” trebuie sa pregatim un sos bechamel , pe care il puteti face urmand reteta pe care o avem deja pe blog.
- Odata gata, se lasa sa se raceasca aproximativ 5 minute ca sa aiba consistenta si sa fie mai manevrabila la asamblarea sandvisului.
- Punem o felie ca baza. O intindem generos cu bechamel, intinzand-o uniform peste felia de paine. Se adauga branza rasa deasupra, acoperind intregul bechamel. Asezati o felie de sunca fiarta de dimensiune egala cu cea a painii. Intindem pe interior cealalta felie de paine si o asezam pe sunca, astfel incat bechamelul sa fie in contact cu acesta.
- Presam sandviciul cu mana pentru ca toate ingredientele sa se aseze. Deasupra intindem din nou sosul bechamel si terminam cu o cantitate buna de branza. Dupa gratinare acest strat va fi ca atunci cand pregatim o lasagna.
- Preincalziti cuptorul la 200°C timp de 10 minute. Asezam sandviciurile pe tava centrala si coacem 10 minute la 200°C. Dupa acest timp, ii dam o atingere finala de 5 minute pe functia de grill pentru ca stratul superior sa se topeasca. Acesti timpi pot varia putin in sus sau in jos, in functie de duritatea painii sau a cuptorului tau. Important este sa se obtina un punct de cremositate astfel incat bechamelul sa capate o textura cremoasa si branza sa se topeasca. Dar fii atent pentru ca punctul sa nu fie exagerat si painea sa arda.
Va asigur ca acest sandvis este un adevarat deliciu, iar daca aveti copii acasa va fi un succes impresionant, le place totul cu branza si bechamel.
Va incurajez sa vizitati mai multe retete de tapas, aperitive si pinchos perfecte pentru o seara de neuitat alaturi de cei dragi. Perfect pentru o cina usoara, o petrecere sau doar pentru ca, o modalitate delicioasa de a imparti mancarea cu prietenii si oamenii pe care ii iubesti.