Sparanghelul – aristocratul legumelor

Din sparanghel – vedeta a dineurilor simandicoase – se prepara mancaruri si salate rafinate si usoare. Este o delicatesa din care, daca ai gustat, sigur o sa mai vrei. Romanilor le place mult sparanghelul cu paste, cu orez sau cu sosuri.

Sparanghelul are o valoare alimentara apropiata de a conopidei. Lastarii tineri de sparanghel sunt mai gustosi decat tulpinile groase. Acestia se oparesc mai intai, apoi se folosesc conform retetarului, ori se pot conserva. Tulpinile mai tari se gatesc dupa indepartarea capatului lemnos. Din lastarii albi ai plantei – gustosi si bogati in elemente nutritive – se prepara supe, soteuri, budinci, sosuri sau garnituri la mancaruri cu paste, carne si orez. In ultima perioada au inceput sa fie folositii si lastarii verzi, intre cele doua tipuri existand diferente de gust.

Mugurii se folosesc la salate sau ca ornament la preparatele deosebite. Servit cu sos olandez si gratinat, sparanghelul reprezinta un antreu deosebit. Se poate servi rece, ca antreu, cu un sos vinegreta, cu suc de lamaie, piper si putin unt topit sau stropit cu ulei aromat cu trufe. Preparatele din sparanghel – adevarate delicatese – sunt, in general, necondimentate, pentru a pune in valoare gustul unic al legumei, asemanator cu al conopidei. Sparanghelul este special recomandat in dietele vegetariene.

Se poate pastra in frigider, trei-patru zile, in punga de plastic, cu tulpinile infasurate intr-un prosop de hartie umeda – in sertarul de legume – sau cu coditele puse intr-un pahar inalt cu apa rece, asa cum punem patrunjelul sau mararul verde. Planta oparita si racita se pastreaza cateva luni la congelator.

Secretele bucatarului sef 

Dupa culoare, exista trei varietati: alb, verde si violet, mai frecvent folosit fiind cel verde. 

Sparanghelul trebuie servit asociat cu alimente simple, care sa-l puna in valoare. O portie are circa 125 g (6 fire subtiri sau 4 fire groase).

Pentru fierberea in aburi: tulpinile legate in manunchi se fierb intr-o oala de marime potrivita, astfel ca sparanghelul sa stea pe orizontala in apa – un strat de 5 cm de apa pe fundul vasului. Cand clocoteste apa, se acopera cu capac. Se fierbe pana devine fraged. Daca se consuma rece, se va pune imediat sub jet de apa rece.

Sparanghel la gratar: se opareste un minut in apa clocotita, putin sarata. Se trece sub jet de apa rece, apoi se asaza „betele” de sparanghel pe grilajul gratarului uns, lasand spatii intre tulpini. Se frige cate trei minute pe fiecare parte, pana se fragezeste.

Daca-l prajim: se taie sparanghelul in bucatele de 2,5 cm lungime; intr-o tigaie, se incinge uleiul vegetal (amestecat cu unt), se adauga sparanghelul si se prajeste 5 minute. 

Se poate „fierbe” la microunde, 2-3 minute, in vase speciale sau punga de plastic speciala. Atentie: nu se prepara in vase de fier pentru ca se decoloreaza si capata gust de metal.

Oua jumari cu sparanghel

Ingrediente: 6 oua, 18 fire de sparanghel (din care 12 pentru garnitura), 3 linguri de lapte, o lingura de unt, sare, piper negru.

Preparare: Sparanghelul se fierbe in apa cu putina sare. Se vor alege varfurile tulpinilor si bucatile mai putin atoase, taindu-se in bucati lungi de 2,5 cm. Ouale se bat bine separat, se adauga laptele, sare, piper si se prajesc in unt. Cand sunt aproape gata, se pune si sparanghelul. Omleta se serveste cu garnitura de sparanghel fiert si prajit in unt.

Salata de sparanghel

Ingrediente: 1 kg sparanghel, 3 linguri ulei de masline, otet, o lingura de mustar, piper, sare.

Preparare: Sparanghelul se rade cu cutitul de partea tare si se mai taie din cotoare, daca acestea sunt prea lungi. Se fierbe in apa sarata pana se inmoaie. Dupa ce s-a racit, se scurge de apa si se asaza pe platou, se adauga ulei frecat cu mustar, otet, piper si sare.

Paste cu rozmarin, pui si sparanghel

Ingrediente: 230 g paste, o lingura ulei vegetal, un catel de usturoi, zdrobit, 1/2 lingurita rozmarin uscat, 300 g piept de pui dezosat, curatat de piele, de grasime si taiat fasii subtiri, doua cani de sparanghel (taiat marunt), 1/2 cana supa de pui, doua linguri parmezan ras, patrunjel tocat, sare, piper.

Preparare: Se fierb pastele potrivit instructiunilor de pe ambalaj si se strecoara. Se incinge uleiul vegetal intr-o tigaie adanca, se adauga usturoiul si rozmarinul si se lasa 15 minute pe foc. Se adauga puiul si se lasa circa 3 minute pe foc, agitand bine, pana se rumeneste. Se adauga apoi sparanghelul, supa de pui, patrunjelul si pastele. Se mareste focul si se fierbe, amestecand din cand in cand, pana ce sosul scade suficient pentru a acoperi pastele. Preparatul se presara cu parmezan, sare, piper si se agita. Se serveste imediat.

Sparanghel gratinat

Ingrediente: 1 kg sparanghel, 1/2 conserva de mazare, 8 oua intregi, o conserva mica de pasta de rosii, 50 g unt, sare dupa gust, 50 g zahar.

Preparare: Sparanghelul curatat se fierbe in apa cu sare si zahar, se strecoara si se pune intr-un vas de Jena. Mazarea strecurata se intinde deasupra si se fac adancituri in ea cu polonicul. In fiecare adancitura se pune cate un ou – asa cum se prepara ochiurile. Pasta de rosii se dizolva cu apa, pana se dubleaza cantitatea, se sareaza, i se da gust cu zahar si se toarna peste preparat. Deasupra se pun bucati de unt si se da la cuptor, pana cand albusurile se incheaga.