Superstitii de sarbatori

Si sarbatorile, la fel ca si alte ocazii si momente, au parte de propriile superstitii. La romani, aceste superstitii de sarbatori sunt cu atat mai marcante cu cat si cele religioase intra in categoria traditiilor si obiceiurilor romanesti.

Superstitii respectate in Vinerea Mare

Vinerea Mare din Saptamana Patimilor este una dintre cele mai superstitioase zile ale anului ce precede o sarbatoare importanta pentru romani. Se spune din batrani ca in aceasta zi nu se spala rufe pentru ca acela care face acest lucru risca sa ii fie spalata si viata odata cu hainele murdare. Simbolul crucificarii lui Iisus Hristos este unul foarte important pentru crestini, de aceea nici fierarii nu bat cuie in aceasta zi si nici painile cu cruce nu sunt gatite sau mancate. In ziua de Vinerea Mare, oamenii din comuna Devon sparg oale de ceramica pentru ca ei cred ca cioburile ascutite ar putea taia trupul tradatorului Iuda. Se mai stie si ca cine se va tunde in ziua Vinerii Mari va avea dureri de cap pe parcurul intregului an.

Printre cele mai cunoscute superstitii de sarbatori se numara si acelea ce tin de Paste. Traditiile romanesti spun ca lumanarea folosita la Inviere trebuie sa ramana in casa tot anul, aceasta putand fi folosita atunci cand se abat furtuni lungi asupra oamenilor. Aceasta lumanare se aprinde in caz de furtuna pentru a proteja casa. Daca cineva moare in Vinerea Pastelui, se spune ca acea persoana va ajunge direct in Imparatia Cerurilor. In Duminica Floriilor, crestinii merg cu crengute de salcie la biserica, sfintindu-le, pentru ca mai apoi sa le puna la icoanele din casa, sperand ca asa vor avea noroc si vor fi protejati tot anul. Crengile de salcie sunt puse si la usi si porti in aceasta zi, pentru a proteja de spirite.

Superstitii de Craciun

Sarbatoarea Nasterii Domnului Iisus Hristos este si ea insotita de superstitii de sarbatori. Hainele purtate, mancarea de pe masa si chiar vremea tradeaza anumite superstitii si credinte din batrani care mai sunt respectate si in prezent. Credintele superstitioase spun ca, daca sufla vantul in ziua Craciunului, ghinionul se va napusti asupra lumii, iar daca in aceasta zi soarele straluceste pe cer, se anunta un an nou roditor. Si cine mananca mere in ajun de Craciun are parte de noroc, caci se va bucura de sanatate tot anul ce va urma.

Printre superstitii de sarbatori se numara si aceea conforma careia cine isi face baie in ziua de Craciun va fi curat tot anul care vine. Oamenii nu ar trebui sa spele, sa coase sau sa tricoteze intre zilele Craciunului si cea a Anului Nou caci isi vor arunca norocul. Se mai spune si ca pruncii nascuti in zilele dintre Craciun si Anul Nou se vor bucura de o soarta blanda si de noroc pe parcursul intregii vieti.

Superstitii de Anul Nou

Venirea noului an este sarbatorita in toata lumea si in intampinarea sa se vine cu o sumedenie de superstitii care mai de care mai amuzante si mai ciudate. Printre superstitiile de sarbatori cele mai cunoscute se numara aceea ca vascul aduce noroc daca se afla in casa in perioada Anului Nou. Daca treceti in noul an insa nu v-ati achitat toate datoriile atunci, conform superstitiei, riscati sa aveti parte de datorii tot anul. Cand va puneti o dorinta la miezul noptii de Revelion, aveti multe sanse ca aceasta sa se implineasca. Aveti grija si pe ce puneti mana in primele ore ale anului nou. Daca, dupa ora 12, primul obiect pe care il atingeti este banul, atunci veti avea parte de noroc la bani in noul an, daca veti avea un pahar in mana, atunci veti avea parte de un an vesel, iar daca va tineti partenerul de viata de mana, atunci va veti bucura de o dragoste patimasa intregul an care tocmai incepe.

Exista si supertitii de sarbatori care aduc ghinion. Traditia spune ca nu este bine sa agatati noul calendar pe perete inainte ca noul an sa isi intre in drepturi pentru ca veti avea ghinion. Veti atrage ghinionul si daca intoarceti filele calendarului inainte ca luna in curs sa se incheie. Cei care nu au bani in portofel sau in buzunar in noaptea de Anul Nou vor fi saraci tot anul ce vine, asa ca nu uitati sa va puneti bani in buzunar in noaptea dintre ani, pentru a avea noroc la bani.

Superstiti legate de prima zi a anului

Ca sa incepeti noul an cum se cuvine, trebuie sa aveti in vedere cateva superstitii despre care se spune ca ar ajuta foarte mult. In prima zi a anului nu se arunca nimic din casa, ci este bine sa primiti ceva nou in casa. Nu uitati sa aveti grija la cine va trece pragul in noul an. Daca prima persoana ce va intra in casa este bruneta, aceasta va aduce cu sine noroc, iar daca este blonda sau roscata, va atrage ghinionul asupra casei dumneavoastra. Trebuie insa sa primiti in casa prima persoana care va bate la usa in sarbatoarea noului an caci daca este barbat va aduce noroc, iar daca este femeie va aduce ghinion.

Printre superstitii de sarbatori ce au legatura cu noul an se numara si aceea care spune ca, pentru a avea noroc in noul an din punct de vedere profesional, trebuie sa faceti ceva legat de munca dumneavoastra chiar din prima zi a anului. Nu este bine sa plangeti la inceputul anului asa cum nu aduce noroc nici sa spargeti ceva. Pentru a avea noroc si fericire in casa, aveti grija sa intampinati anul nou in curatenie deplina pentru ca aduce ghinion sa aveti casa murdara. Nu este bine sa spalati nimic in prima zi din an. In plina miaza-noapte a revelionului este bine sa faceti cat mai mult zgomot pentru a alunga spiritele rele. Daca ceva este spart in noaptea de Anul Nou atunci veti avea ghinion in noul an. Si stranutul din aceasta noapte va atrage sortile rele. Injuraturile rostite in noaptea de Anul Nou vor atrage dupa ele consecinte negative. Daca va lasa inima sa lasati o lumanare aprinsa in noaptea de Anul Nou, atunci veti avea parte de un an nou luminos si bun.

Printre frumoasele superstitii de sarbatori se numara si cea conform careia trebuie sa porti ceva nou in prima zi a anului si trebuie neaparat sa porti rosu in noaptea dintre ani. Carnea de porc si lintea consumate in ultima zi a anului vor aduce noroc. Pentru a primi norocul noului an, este bine sa lasati usile dulapurilor si geamurile deschise. Ca sa aveti noroc si spor la bani in noul an, nu este bine sa faceti datorii sau sa imprumutati cuiva bani in prima zi a anului.  Se mai spune si ca, ce faceti in ziua de Anul Nou, veti face tot anul care vine.

Superstitiile romanesti sunt respectate in general de romani. Asa cum in ziua Crucii nu se mananca fructe care au semnul crucii in interior, nici in Vinerea Mare nu se mananca paine cu semnul crucii pe ea. Majoritatea superstitiilor de sarbatori au fundamente religioase sau ar ajuta mai mult si din punct de vedeere religios daca sunt respectate. Superstitii ce aduc noroc sau ghinion se gasesc in toata lumea, dar parca tot mai frumoase sunt cele romanesti.