4 motive puternice pentru a taia varfurile uscate si despicate ale parului

Dupa o binemeritata vacanta cu soare, plaja si piscina, nimeni nu este scutit de varfuri despicate si uscate. Este momentul perfect pentru a taia cele mai deteriorate parti ale parului tau?

Raspunsul este un DA rasunator, deoarece taierea varfurilor uscate si despicate contribuie la cresterea sanatoasa si puternica a parului, precum si la evitarea temutului „efect de fermoar”.

In cadrul tuturor farselor si miturilor false care se creeaza in jurul frumusetii, cea a curatarii parului ia palma de aur. Si asta pentru ca ne este frica sa mergem la coafor, sa cerem sa „taiem doar varfurile” si, din pacate, ajungem sa pierdem din lungimea parului.

De altfel, expresia „curata parul” este perceputa ca o tunsoare obisnuita si nu ca o tunsoare regenerativa care evita „efectul de fermoar” in par.

Dar ce este mai exact igienizarea parului? Implica intotdeauna nevoia de a taia mai mult decat capete? In primul rand, trebuie sa stii ca toate coamele trebuie curatate din cand in cand, indiferent daca au sau nu tratamente chimice asupra lor.

Si, in al doilea rand, trebuie sa percepeti termenul „vindecare” ca o actiune care contribuie la cresterea sanatoasa a parului . Cu alte cuvinte, taierea varfurilor deschise si uscate ale parului (se numeste tricoptiloza in medicina) curata si delimiteaza zonele cele mai imbatranite ale parului.

Nea face acest lucru are consecinte negative asupra sanatatii tale, deoarece contribuie la deteriorarea ascendenta, adica, in timp, varfurile despicate isi vor face drum prin fibra capilara. Pe scurt, o vor rupe si vor deveni mai fragile.

Ce se intampla daca nu iti tunzi varfurile despicate ale parului?

Un mit larg raspandit in randul saloanelor de coafura este ca majoritatea clientilor cred ca atunci cand cer sa-si taie varfurile despicate uscate, isi vor pierde lungimea parului. Si acest lucru este fals, pentru ca se intampla doar in cazuri extreme. De exemplu, se poate intampla atunci cand parul este ars excesiv prin albire, vopsire si indreptarea zilnica sau permanenta, cum ar fi indreptarea japoneza.

In plus, trebuie avut in vedere ca parul se confrunta si cu sute de agenti externi. De exemplu, factori precum poluarea, umiditatea si uscaciunea mediului, adaugati stresului zilnic, fac parul sa devina stresat si sa arate uscat, imbatranit si lipsit de viata.

In acest moment, s-ar putea sa va intrebati, parul imbatraneste? Si parul imbatraneste si aceasta imbatranire se vede mai ales la varfuri, fiind cea mai „veche” parte a coamei. Le ai deschise si uscate? Parul tau striga dupa o solutie!

4 motive pentru a-ti curata parul

Deci, avem 4 motive puternice pentru a va curata parul :

  • 1. Varfurile uscate si despicate sunt cea mai veche parte a parului, motiv pentru care este slabit si are o cuticula poroasa (adica se rupe usor).
  • 2. Produsele si tratamentele chimice precum vopselele si decolorarile slabesc si deshidrateaza fibra parului, ceea ce face ca varfurile sa para mai uscate si mai deteriorate.
  • 3. Folosirea frecventa a aparatelor de indreptat parul si a ondulatoarelor usuca si deshidrateaza cuticula parului, in special varfurile. In cazuri extreme, utilizarea zilnica a fierelor de calcat poate chiar rupe parul fin si casant.
  • 4. Factorii de mediu precum soarele, varul din apa si sarea din mare afecteaza foarte mult sanatatea parului.

Pe scurt, parul este supus unui numar mare de factori care il fac sa-si piarda stralucirea, culoarea si textura. O igienizare in timp util va face o mica resetare a sanatatii dumneavoastra. Aceasta „neclaritate” va duce la o crestere puternica si sanatoasa .

Daca vopsesti, decolorezi si folosesti sampoane cu sulfati, parabeni si siliconi, fii sigur ca parul tau va tinde sa se crape, sa cada si sa arate uscat si deteriorat la varfuri. Ca sa nu mai vorbim ca stresul si anxietatea de a nu avea un par frumos si puternic, favorizeaza foarte mult caderea prematura a parului.

Deci, ar trebui sa opresc vopsirea si evidentierea pentru a evita varfurile uscate si despicate ? Absolut. Poti purta o coama puternica, colorata si izbitoare atata timp cat ai grija de ea dupa cum este necesar. De exemplu, pentru parul cu reflexe, se recomanda hidratarea in profunzime a parului cel putin o data pe saptamana.

Poti realiza cu usurinta aceste hidratari cu masti de casa din produse regenerative precum orezul, uleiul de cocos sau uleiul de argan. Daca, pe de alta parte, ai parul fin si uscat, incearca sa folosesti sampoane fara sulfati, parabeni si siliconi.

Cand varfurile se despart, este pentru ca sunt cele mai slabe si mai vechi parti ale parului.

Opriti efectul de fermoar

Una dintre cele mai frecvente intrebari la curatare este: Imi va creste parul mai repede? Raspunsul este foarte simplu : Nu. De fapt, este un mit sa credem ca parul creste mai repede atunci cand zonele cele mai deteriorate sunt curatate.

Actiunea de taiere a varfurilor deschise si uscate opreste „efectul de fermoar” care, pana la urma, este un efect care ajunge sa rupa intreaga fibra capilara. Se intampla ca si cu plantele si cu taierea lor: este necesar ca planta sa continue sa creasca sanatoasa si frumoasa.

In acest sens, parul are nevoie de un mic impuls pentru a continua sa creasca intr-un mod sanatos. Daca ai varfurile uscate, fara viata sau stralucire, este timpul sa le tai si sa te descurci fara toate franjurile deteriorate.

Pe de alta parte, daca nu vrei sa pierzi din lungimea parului, ai noroc! De asemenea, este posibil sa curatati parul fara a-l taia. Sa vedem cum!

Este posibil sa curatati parul fara tuns?

De asemenea, este posibila curatarea parului netuns . In acest caz, va depinde de starea in care se afla parul tau. De exemplu, daca observi ca capetele sunt mai uscate decat de obicei, apuca-te de treaba! Opteaza intotdeauna pentru produse care au ca scop revitalizarea parului.

Pe linie, exista un numar mare de produse care regenereaza fibra capilara de la radacina pana la varf . In general, sunt produse naturale care contin ulei de cocos, ulei de argan sau sunt tratamente precum botox organic, lifting, terapia cu lumanari sau bioplastie.

Pe de alta parte, tocmai ai facut niste highlight-uri sau o indreptare permanenta? Aveti grija de dumneavoastra! Acestea sunt doar cateva sfaturi pentru a va curata parul fara a-l taia :

  • Foloseste masti regenerative (de casa sau nu) concentrate si cu nutrienti precum jojoba, argan sau ulei de masline.
  • Folositi masaje hranitoare pentru par , care sunt cele care stimuleaza cresterea parului fara a-l deteriora.
  • Evitati sa va spalati parul zilnic, deoarece acest lucru incurajeaza uscarea.
  • Evitati utilizarea constanta a fierelor de calcat si uscatoarelor . Si, daca o faci, incearca sa folosesti protectie pentru par inainte de a te indrepta sau de a ondula.
  • Invata sa-ti pieptene! Utilizati perii cu peri moi sau treceti-va degetele prin par pentru a descurca partile cele mai complicate.
  • Folositi masti sau balsamuri cu cheratina sau vitamina B. Unele dintre marcile Olaplex sunt mana unui sfant!

Cat de des sa-ti tunzi parul?

Acum, timpul mediu recomandat pentru vindecarea varfurilor despicate ale parului este de 3 luni . Daca de obicei ai grija de parul tau cu masti regeneratoare si protectoare termice pentru par, probabil ca parul tau va arata mai sanatos si va trebui sa tunzi mai putine „degete”. Asta in cazul in care ai parul lung si voluminos.

In cazul in care ai parul scurt, lungimi medii sau tunsori in straturi, va trebui sa curatati varfurile mai des deoarece varfurile despicate se vor observa mai repede si iti pot afecta parul mai negativ.

Ca ghid, acestea sunt perioadele recomandate pentru a-ti tunde parului :

  • 1. Par lung cu sau fara tratamente chimice: La fiecare 3 luni.
  • 2. Par mediu cu sau fara tratamente chimice: La fiecare 2 luni.
  • 3. Par scurt cu sau fara tratamente chimice: La fiecare 6 saptamani.
  • 4. Par ingrijit cu masti regeneratoare si protejate impotriva deteriorarii de la fiare de calcat si uscatoare: La fiecare 4 sau 6 luni.

Acum, cu siguranta va intrebati daca va puteti indrepta singur parul acasa. Si raspunsul este ambiguu: da si nu.

Cel mai indicat va fi intotdeauna sa mergi la un coafor si sa ai grija de un profesionist. Motivul? Cine mai bine decat un coafor pentru a-i evalua starea, culoarea, textura si lungimea care trebuie taiata. In plus, el va fi persoana potrivita care sa-ti spuna de ce tratamente are nevoie parul tau. Hidratare, sampoane fara sulfati sau coloranti vegetali? Aveti incredere in coaforul dvs. si nu mai vizionati tutoriale pe YouTube!